Dagens PS

Kunder missgynnas av bolånemarknaden: “Känns sunkigt” 

Bolånemarknaden
Män och kvinnor ser olika på sin ekonomiska kunskap (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

Bolånemarknaden kan vara en ren djungel. För kvinnor kan djungeln vara extra snårig, visar en ny undersökning. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny sifoundersökning som genomförts på uppdrag av bolåneaktören Stabelo, vilken bland annat Realtid skriver om, visar att 47 procent av kvinnorna med bolån tycker att förhandlingssituationen är obekväm. En siffra som kan jämföras med männens 27 procent.  

Därtill upplever 41 procent av kvinnorna att de inte vet hur de ska argumentera för sin sak. Bland män är motsvarande siffra 28 procent.

“Det här är ett tydligt exempel på konsekvenserna av en bolånemarknad som inte är tillräckligt transparent. Nuvarande system är omodernt och dåligt utformat, och det missgynnar faktiskt olika grupper i samhället”, säger Hampus Brodén, vd och medgrundare av Stabelo.

Stort “kunskapsglapp” 

En orsak till ovanstående procent kan vara kunskapsnivån. Undersökningen visar att 34 procent av kvinnorna känner att de saknar tillräcklig kunskap om bolån och boendeekonomi. Bland män är siffran betydligt lägre, 19 procent.

Det handlar dock inte om faktiska kunskaper, utan om hur kvinnor upplever sin egen kunskap – något som i sin tur påverkar hur väl de lyckas i förhandlingarna.

Det här kunskapsglappet har vi uppmärksammat tidigare. Bland annat säger sig dubbelt så många män som kvinnor ha mycket goda kunskaper för att fatta beslut om sin ekonomi. 

Kunskapsglappet påverkar i sin tur förhandlingssituationen och kan i förlängningen även påverka bolåneräntan. 

ANNONS

Senaste nytt

”Känns rätt sunkigt”

ANNONS

I en debattartikel i DN har Sveriges Kvinnoorganisationer och tankesmedjan Ownership redan tidigare lyft behovet av en mer transparent bolånemarknad. 

Där kunde stickprov visa att kvinnor i vissa fall får högre ränta än män, trots samma inkomst. Något som pekar på en ojämlikhet i hur banker hanterar bolån. 

“Vissa bankers kalkyler räknar nämligen med att kvinnor ska vabba och vara sjukskrivna. Detta har man förbjudit i bland annat Finland, men det är fullt tillåtet i Sverige”, skriver skribenterna. 

“För att tala klarspråk känns detta rätt sunkigt. Det är viktigt att vi på allvar diskuterar bolånegivarnas ansvar för att erbjuda en produkt som är tydlig och transparent och som inte missgynnar människor på oklara grunder”, säger Brodén.

Dags för en transparent marknad

Sverige ligger i Europatoppen när det gäller både andelen bolånetagare och hur mycket hushåll lägger på sina bolånekostnader. Samtidigt gör Riksbankens senaste dubbelsänkning av styrräntan att många hushåll nu hoppas på bättre räntor.

Men enligt Brodén är bolånemarknaden inte rustad för att hantera detta.

“Vi anser att bolånebranschen behöver genomgå en förnyelse. Eftersom en så stor andel av befolkningen har bolån ska det inte se ut så här. Alla skulle tjäna på en mer transparent bolånemarknad”, avslutar han.

Läs också:

ANNONS

Polisen: Kriminella lurar bolånemarknaden. Dagens PS

Stiltje på bolånemarknaden – höga räntor avskräcker. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Klart idag: Sänkt skatt med 3 221 kronor efter nyår för miljoner […]