Skuldkvot, räntebanor och amorteringskrav. Har du koll på alla ekonomiska begrepp? undrar DagensPS sparkrönikör Therese Lundstedt.
Krönika: "Ekonomi är rena grekiskan"
Mest läst i kategorin
Igår presenterades Finansinspektionens förslag på skärpta amorteringskrav för alla oss som lånar pengar för att bo. Som ny variabel lade man också till förhållandet mellan din inkomst och lånets storlek. Om förslaget är klokt eller oklokt låter jag vara osagt. Jag tänker dock än en gång att det är synd om människorna.
De ekonomiska varianterna, uppläggen och artiklarna blir allt mer avancerade. Begrepp som skuldkvoter och räntebanor börjar bli vardag för de som vill hålla sig pålästa och ha sin ekonomi i ordning. Jag slår ju som vanligt ett ordentligt slag för ett ökat sparande. Visst kan amortering också ses som sparande men det jag förespråkar är ju att spara innan konsumtion. Visst är det svårt att spara ihop hela beloppet till första lägenheten. Men kanske bör vi sänka våra krav på drömboendet något och rätta mun efter matsäck i större utsträckning än i dag. Att jobba och spara ihop till en lägenhetsinsats är inte så dumt. Och ännu viktigare är det ju att fortsätta spara när inkomsten förhoppningsvis ökar med åren. Gårdagens nya krav visar ju på att spelplanen de facto kan komma att ändras i framtiden. Kanske så även högkonjunkturens framfart.
Om de nya amorteringskraven blir verklighet så kommer det att svida i många belånade fickor, så mycket är klart. Dubblad amortering och väsentligt lägre lånebelopp för människor i storstäderna ser ut att bli verklighet. Om de skärpta kraven dessutom kommer att slå alltför hårt för unga och låginkomsttagarna får även det framtiden utvisa. Det jag tycker blir allt mer tydligt är att det blir viktigare och viktigare att förstå ekonomi. För att kunna spara smart och nå en rimlig avkastning krävs kunskap. För att välja mellan amortering och börssparande krävs kunskap. För att kunna ta till sig nya regler och göra sina egna kalkyler behövs kunskap.
Den eviga frågan är vem som är ansvarig för att lära ut denna viktiga kunskap. Om föräldrar ska lära sina barn så krävs det att föräldrarna själva också får dessa lärdomar någonstans ifrån. Storbankerna verkar inte räcka upp handen och sätta sina bolånekunder i skolbänken och staten verkar ha fullt upp med att ta fram nya förslag till riksdag och regering.
En gångbar gemensam nämnare i samhället är grundskolan. Det vi bör lära oss inför vuxenlivet bör väl skolan förse oss med. Men då den ekonomiska utvecklingen inte står stilla och vi också, fantastiskt nog, får nya svenska medborgare i vuxen ålder så behöver systemet byggas ut. Här har vi företagare i finansbranschen ett stort ansvar att också utbilda våra kunder samvetsgrant. Även media bör i större utsträckning försöka bilda och förklara i stället för att tjäna pengar på krisrubrikerna. Kanske är det en utopi att stat, företag och media tillsammans skulle kunna bilda folket till ett sundare ekonomiskt förhållningssätt. Men utan tvekan skulle det på köpet ge fler en bättre privatekonomi. Om inte annat så skulle insatser på fler fronter kunna förbättra det finansiella självförtroendet bland gemene man avsevärt. På så sätt sparar vi in befolkningens många sömnlösa nätter varje år. Och det är inte en dålig besparing det heller.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.