Föräldraledigheten rör sig med myrsteg mot att bli jämställd. Det kan krävas nya reformer för att nå målen, säger Försäkringskassan.
"Krävs nya reformer" för att pappor ska ta sin del
Mest läst i kategorin
Det är nu 50 år sedan föräldraförsäkringen infördes och allt sedan dess, 1974, har det funnits en politisk diskussion om hur användandet av föräldraledigheten ska bli mer jämställt, skriver Försäkringskassan.
Nu påpekar man att det kan krävas fler politiska reformer för att de politiska målen om ett mer jämställt uttag ska nås.
Efter ett halvt sekel är vi fortfarande långt ifrån att svenska pappor tar vad som borde var det självklart lika stora ansvaret för sina barn genom att ta ut halva föräldraledigheten.
Mäns uttag av föräldraledighet har visserligen ökat i ultrarapid men de senaste åren stått relativt still.
Tvingats ta större del av föräldraledighet
Att pappor ändå har en ökad andel av föräldraledigheten beror bland annat på reformer som tvingat fram det.
Införandet av reserverade dagar i föräldraledigheten är konkret det som hittills haft största betydelse för hur stort ansvar pappor tar i form av uttag av föräldrapenning, visar statistiken.
Ändå går utvecklingen långsamt, konstaterar Försäkringskassan. 2014 tog kvinnor ut 78 procent av föräldraledigheten under barnets första två år. För barn födda 2021 var motsvarande siffra 75 procent.
”Om man ska uppnå de politiska mål som nu är uppställda så behövs troligen förändringar i regelverket”, menar Anna Nyman, analytiker hos Försäkringskassan.
Senaste nytt
Så kan vår föräldraledighet reformeras
I en ny rapport beskriver Försäkringskassan vilka effekter olika reformer skulle kunna ha för utvecklingen mot en mer jämställd föräldraledighet.
Eftersom ledigheten omfattar både tiden med ersättning från Försäkringskassan och obetald ledighet har man tittat på reformer som berör båda de delarna.
Det handlar om fler reserverade dagar, ekonomiska incitament liknande jämställdhetsbonusen, begränsad möjlighet till obetald ledighet och att ledigheten skulle kunna tas ut under kortare tid än nu, exemplifierar Försäkringskassan.
”Beror på målen”
”Vilken typ av förändringar som skulle kunna vara aktuella beror framför allt på vilka politiska mål som ska vara i fokus för föräldraförsäkringen, och hur snabbt man vill nå de uppsatta målen. Ett mål kan vara att män ska vara mer involverade i barnens omvårdnad, ett annat att kvinnor snabbare återvänder till arbetsmarknaden”, säger Anna Nyman.
Till exempel skulle fler reserverade dagar i föräldraförsäkringen kunna bidra till att öka pappors involvering i omvårdnaden av barnet, menar man.
För att nå målet att få fler kvinnor att komma tillbaka fortare till arbetet skulle fler reserverade dagar förmodligen behöva kombineras med en ökad reglering av rätten att vara obetalt föräldraledig under barnets första 18 månader, är Försäkringskassans slutsats.
Wall Street: Män kan ta hand om barn… Dagens PS
Bästa rådet till Mors dag: Ge henne halva saldot. Dagens PS
Undvik fällan: Så säkrar du din pension under föräldraledigheten. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.