Telefonbedrägeri, eller vishing, som det också kallas, har blivit vardagsmat för många kriminella. Nu vill man ta krafttag mot bedrägerierna.
Kraftsamling mot telefonbedrägerier – nu är det nog
Mest läst i kategorin
Telefonbedrägerier är de gängkriminellas nio till fem-jobb, skriver Åklagarmyndigheten.
I skottgluggen står framför allt den äldre befolkningen.
Under måndagen ska bankerna möta regeringen och komma med ett besked om vad som ska göras för att stoppa bedrägerierna.
Banken borde göra mer
“Vi tycker att bankerna kan anpassa sitt produktutbud så man gör det svårare för den här typen av bedrägerier”, har finansmarknadsminister Niklas Wykman tidigare sagt till SVT.
Efter att SVT:s Uppdrag Granskning nyligen visade hur en svensk liga i Marbella lurar svenska pensionärer på pengar, reagerade statsminister Kristersson starkt.
Nu har han kallat Sveriges banker och polisen till möte.
“Bankerna borde ha en mycket längre fördröjning på den här typen av transaktioner. För inte sällan har den som blir av med sina pengar efter några timmar kommit på att ”det där kan inte stämma”. Men då har pengarna redan försvunnit”, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Noa, nationellt IT-brottscentrum, till SVT.
Stor ökning
Under 2022 lurades svenskar på totalt 5,8 miljarder kronor. Ett år senare hade bedrägerierna ökat med 22 procent.
På tio år har de anmälda brotten ökat med hela 53 procent.
“Det skulle vara önskvärt att bankerna stramar upp sina säkerhetsrutiner. Till exempel genom att en person över en viss ålder, eller när det handlar om en viss summa pengar, alltid ska ha en utomstående kontakt eller identifiering från en närstående som privatpersonen valt själv.
Någonting som gör att det inte går lika enkelt och snabbt att överföra pengarna”, säger Hans Morgell, senior åklagare på Åklagarmyndighetens särskilda bedrägerigrupp.
Bankernas förslag
Inför måndagens möte har Bankföreningen tagit fram konkreta förslag som man hoppas regeringen tar till sig.
Ett av dessa är ett “lagstadgat skyndsamhetskrav i beslut om dispositionsförbud”, vilket skulle begränsa hanteringen av misstänkt förskingrade pengar till maximalt två dagar.
Man lyfter även behovet av bättre teknisk utrustning och kunskap hos brottsbekämpande myndigheter för att effektivare kunna motverka dessa bedrägerier.
Läs också:
Trots åtgärder: Nytt rekord för bedrägerier. Dagens PS
Vart fjärde ombud förmedlar svarta pengar anonymt. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.