Kortare arbetstid är en het, men omstridd trend. Nu ska forskarna ta reda på konsekvenserna, både för individ och samhälle.
Kortare arbetstid – inte bra för alla?
Mest läst i kategorin
Under senare tid har debatten om kortare arbetstid kommit i gång igen. Flera politiska partier driver frågan och fackliga centralorganisationen LO har fått mandat att driva frågan i avtalsförhandlingar.
I andra riktningen drar arbetsgivarna och andra politiska partier som menar att det är fler, inte färre arbetade timmar vi behöver.
Nu ska ett nytt forskningsprojekt fördjupa vår förståelse för hur vi påverkas av att aktivt välja minskad arbetstid, skriver forskning.se.
Projektledaren Mimmi Barmark, universitetslektor vid Lunds universitet, ser det frivilliga deltidsarbetet som ett viktigt forskningsområde.
”Många mår dåligt”
Resultaten från studien kan bli en grund för att forma morgondagens arbetsliv på ett mer hållbart sätt, menar hon och hänvisar till hur verkligheten ser ut i dag.
”Dels är den arbetsrelaterade psykiska ohälsan ett stort problem, med stress och utbrändhet. Dels lever vi i en del av världen där överkonsumtion bidrar till att förstöra planeten”, påpekar Barmark.
”Det är förstås lockande att tänka att frivilligt deltidsarbete skulle kunna vara en del av lösningen på båda dessa problem”.
Verkligheten komplicerad
Samtidigt är verkligheten mer komplicerad än så, menar forskaren. Även om mer fritid lockar många, är det inte alla som är i behov av det och inte heller alla som har råd med det.
”Vi utgår från att det beror på många saker, ekonomisk sits, familjesituation med mera. Frågan är snarare vilka individer som kan gynnas av det och på vilka sätt”, säger Mimmi Barmark.
Generationsfråga?
Delvis är det en generationsfråga, menar Mimmi Barmark.
”Det verkar som att särskilt den yngre generationen har andra värderingar när det gäller arbete och balansen mellan jobb och fritid. De vill inte definieras av sina jobb, och värdesätter till exempel flexibla arbetstimmar och möjligheten att jobba hemifrån”.
Jörgen Larsson, sociolog vid Chalmers, har gjort flera studier av ämnet, med utgångspunkt för Göteborgs stads beslut 2015 att införa en utvidgad deltidsrätt för sina anställda.
”De som valde att gå ner i tid kunde delas in i tre kategorier. De som gjorde det av hälsoskäl, för att de inte orkade med heltid. De som gjorde det för att få mer tid till att umgås med sina barn eller till exempel ta hand om sina föräldrar. Och så de som ville ha mer tid över till annat, till fritidsaktiviteter eller att umgås med vänner”, sammanfattar Larsson.
Läs mer:
Kortare arbetsvecka? Här vill man göra precis tvärtom. Dagens PS
Banker begränsar arbetstid – till “bara” 80 timmar i veckan. Dagens PS
Japaner dissar kortare arbetstid – trots regeringens vädjanden. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.