Har du kriminella släktingar? Kanske har du kopplingar till länder som Iran och Ryssland? Då lär du inte klara Skatteverkets säkerhetsprövning.
Kopplingar till Ryssland? Då kan du stoppas av Skatteverket
Mest läst i kategorin
Att endast ta ansvar för sina egna handlingar fungerar inte alltid i praktiken. Åtminstone inte om du vill jobba på en säkerhetskänslig verksamhet.
Enligt Skatteverkets säkerhetschef Johan Tell har man idag blivit mycket bättre på att identifiera säkerhetsrisker bland både anställda och sökande.
“Vi har blivit bättre på att identifiera olika former av sårbarheter”, säger han till Sveriges Radio, och pekar på hur antalet underkända säkerhetsprövningar har ökat de senaste åren.
Det hela handlar om att skydda känsliga uppgifter som kan vara lockande för kriminella nätverk.
Riskfaktorer som vägs in
För att en person ska klara säkerhetsprövningen granskas inte bara personens bakgrund utan även dess närståendes.
Har du släktingar med brottsliga kopplingar eller stora skulder kan detta spela in. Även kopplingar till totalitära stater som Ryssland och Iran kan vara avgörande. Detta eftersom det finns en risk att man blir utnyttjad.
“Vi vill ju ytterst att man inte ska kunna bli påverkad och agera illojalt mot arbetsgivaren”, förklarar Tell. Han tillägger:
“Är du medborgare i ett annat land, i en totalitär stat, har släkt i det landet, reser frekvent i det landet, då ökar ju de riskerna för att du faktiskt kan bli påverkad”.
Senaste nytt
Konsekvenser för de underkända
Säkerhetsprövningen påverkar både anställda och nya kandidater och kan få stora konsekvenser.
I värsta fall kan ett underkänt resultat leda till uppsägning utan att personen får veta varför.
Det såg vi redan förra året, då en arrestvakt på Polisen inte ens hann kliva på sina nya tjänst innan han informerades om att han underkänts vid en förnyad säkerhetsprövning. Hans tid inom Polisen var därmed över.
Varför han blev uppsagd fick han dock aldrig veta.
“Situationen var absurd och stämningen Kafkalik. Avsaknaden av transparens gjorde att medlemmen kände sig helt utlämnad”, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST, till Publikt.
Säkerhetslagens skärpning
Anledningen till att polisen plötsligt blev uppsagd var skärpta regler från 2019, som innebär att statliga myndigheter måste följa striktare säkerhetsrutiner för att skydda känsliga uppgifter.
Detta innebär fler kontroller än tidigare. Kritiker menar dock att ökad sekretess och begränsad insyn kan leda till misstänksamhet och att säkerhetsskyddslagen kan missbrukas av arbetsgivare.
Enligt Skatteverkets Johan Tell sköts det dock snyggt.
“Det är naturligtvis viktigt att vi är rimliga i våra bedömningar, men min uppfattning är inte att vi är för hårda”, säger han.
Läs också:
Skatteverket: “Fyra av tio fuskade”. Dagens PS
Stanna hemma? Så lurar anställda sina arbetsgivare. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.