Dagens PS

Köpa fritidshus i vinter? Här är guide med checklista 

Köpa fritidshus
Är det i år du slår till på ett fritidshus på en skidort? Då har vi samlat tips att tänka på. (Foto: Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 05 juni 2023

Sugen på att köpa fritidshus på skidort i vinter? Oavsett om du ska köpa fritidshus på vintern eller på sommaren så finns det flera saker att tänka på.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Går du i tankarna att investera i ett fritidshus? Det finns flera saker som du som köpare bör tänka på innan det är dags att slå till. Vi har därför sammanställt en lista med viktiga saker till dig som spekulant. 

ANNONS

Budget och önskelista

Börja med en budget och en önskelista, tipsar Hemnet. Vad får fritidshuset kosta och vad är du ute efter? Skaffar du huset för att renovera och fixa?

Om du vill att det ska vara ett enkelt liv på landet så kanske ett nyare fritidshus är att föredra. Tänk på att det alltid går att bygga om ett hus men du kan aldrig ändra på läget. Om det är ett fritidshus med egen brygga och kvällssol du är ute efter då kan det vara bättre att vänta tills ett sådant objekt dyker upp.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Tänk på avståndet

Vad är rimligt avstånd till fritidshuset? Genomsnittet är cirka 10 mil bland fritidshusköpare enligt Statistiska Centralbyrån. Vill du bara vara där på semestern, på helgerna eller kunna dagspendla?

ANNONS

Ska du köpa fritidshus på skidort har du förmodligen längre att åka men du kanske inte är där lika ofta heller. 

Fundera vad som fungerar för dig. Är det mycket att ta hand om kan det vara jobbigt om fritidshuset ligger för långt bort.

Det här påverkar priset

Villaägarna skriver att förutom läget, storleken, tomten och närheten till hav eller sjö påverkar även kommunalt vatten och avlopp priset på fritidshuset.

Kolla om det finns planer på att anlägga kommunalt vatten och avlopp framöver och vad det kommer att kosta. En förbränningstoalett kan räcka för att fritidshuset ska säljas lite dyrare.

Uthyrning kan vara lönsamt

Ett fritidshus används ofta bara under kortare perioder. Då är det ofta lönsamt att hyra ut fritidshuset under några veckor för att täcka sina kostnader. 50 000 kronor per år får du tjäna skattefritt.

Undersök fastigheten noga

Köparen har undersökningsplikt och på visningen bör du noggrant kontrollera husets alla synliga ytor. Använd hörsel och luktsinne för att eventuellt upptäcka fel. Känner du mögeldoft eller finns det fuktfläckar? Kolla våtrum, VVS-installationer, tak och riskkonstruktioner som vindar och krypgrunder.

ANNONS
Köpa fritidshus
Är takpannorna hela? Finns det sprickor i färgen kring fönster och dörrar? (Foto: Unsplash)

Gör en besiktning

Det är svårt att i efterhand få kompensation om något visar sig vara fel. Kan du inte byggteknik är det svårt att upptäcka eventuella brister i ett hus. Då är det klokt att låta en certifierad besiktningsman göra en överlåtelsebesiktning innan köpet går igenom, skriver Villaägarna.

Checklista köpa fritidshus

Det finns saker du själv kan kontrollera inför ett köp av fritidshus. Mäklarhuset har gjort en checklista att bocka av när det kommer till fastigheten.

1. Fasaden: Kontrollera att färgen inte har några sprickor och att fasaden är fri från påväxt. Kolla om panelen i nederkant är frisk och att träet inte känns mjukt. Om det är en putsad fasad, kontrollera att den är hel. Eventuella sprickor ska åtgärdas på ett fackmannamässigt sätt.

2. Taket: Kontrollera att pannorna är hela och ligger på plats. Pannorna på taket fungerar vattenavvisande. Är pannorna inte täta är det underlagspappen som ska ta hand om vattnet som läcker igenom. Gå upp på vinden och kolla om väggarna är eller känns fuktiga, om det luktar jord eller ruttet trä. Juli till september är den mest kritiska perioden.

Köpa fritidshus
Kontrollera sprickor i fasaden eller att träet inte är mjukt. (Foto: TT)

3. Dörrar och fönster: Kontrollera att det inte finns sprickor i färgen kring fönster och dörrar och att glaskittet inte har sprickor. Är virket i karm och bågar friskt och hårt?

ANNONS

4. Vinden: Hur luktar det på vinden? Det ska lukta friskt och inga tecken på fuktskador, färgförändringar, ruttna brädor eller svarta prickar.

5. Källaren: Om det finns källare bör den ha ett trefaldigt fuktskydd. Det ska finnas ett dagvattensystem, dränering och fuktskydd i form av en fuktspärr eller värmeisolering.

Vissa saker ska utföras regelbundet

6. Dränering: Hur ser marken runt huset ut? Finns det närliggande sluttningar kan det medföra att vatten rinner mot huset.

7. El: Klarar huvudsäkringen att vattenberedare, spis och element är igång samtidigt?

8. Vatten och avlopp: Om huset har en egen brunn – kolla vattentillgång och vattenkvalitet. Det är något som behöver göras regelbundet och inte bara vid köpet. Minst vart tredje år rekommenderar Livsmedelsverket att man provtar vattnet. Om det finns trekammarbrunn eller tank ska avloppet vara godkänt av kommunen.

9. Eldstäder och skorstenar: Ta reda på om sotning och brandskyddskontroller är genomförda. Vänd dig till kommunen om säljaren inte har protokoll.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]