Den som gör sitt livs investering och köper en lägenhet som inte byggts än riskerar att åka på en rejäl smäll. Konsumentskyddet är i princip obefintligt.
Köp av ny bostadsrätt kan stå dig dyrt: "Man är oskyddad"
Mest läst i kategorin
Det här rapporterar SVT Värmland.
I klartext innebär det att du betalar flera miljoner för en lägenhet som ser bra ut på pappret. Men du kan inte lita på att det blir som ritningarna visar i projektbeskrivningen.
Och samtidigt är du mer eller mindre maktlös eftersom konsumentskyddet praktiskt taget inte existerar.
Riksrevisionen slog tidigare i år larm om det katastrofalt dåliga konsumentskyddet vid köp av nyproducerade bostadsrätter och framförde krav på att lagen måste ses över.
Dagens PS har tidigare berättat om problemet.
Riksrevisionen kräver att lagen skärps
“Man förväntar sig ett konsumentskydd och just på den här marknaden avviker det kraftigt”, säger Johannes Österström, projektledare på Riksrevisionen, i SVT-inslaget.
Så här kommenterar Adriana Haxhimustafa, justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare, problemet:
“För regeringen är det mycket viktigt att vi når resultat i dessa frågor och det pågår just nu ett arbete med dem inom regeringskansliet”.
När en nyproducerad bostadsrättslägenhet köps sker affären med bostadsrättsföreningen och inte byggbolaget. Eftersom bostadsrättsföreningen är ny finns inga medlemmar. Däremot sitter representanter för byggherren i styrelsen och de kan ändra i entreprenadavtalet utan att informera om det, förklarar SVT Värmlands reporter Frida Ingemarsson.
Köparen kan alltså bli totalt överraskad när lägenheten står klar.
Chansen att få rätt minimal
För den som känner sig lurad är det viktigt att snabbt kontrollera om det finns någon klausul i entreprenadavtalet som kan riktas mot byggherren och på den vägen få rättelse.
Det andra är att anföra att styrelsen inte ska beviljas ansvarsfrihet och eventuellt yrka på skadestånd mot styrelsen.
Ytterligare ett tredje alternativ är att stämma den som du köpt lägenheten av, det vill säga bostadsrättsföreningen. Men den som gör det tar samtidigt en stor risk, eftersom man då stämmer sig själv och i slutändan bara drar på dig juridiska kostnader för en rättsprocess som redan från början är dömd att misslyckas.
Det kan också resultera i att dina grannar får betala notan för fadäsen med din drömlägenhet.
“Det är till nackdel för konsumenterna. I det stora hela är man i praktiken oskyddad”, konstaterar Johannes Österström, projektledare på Riksrevisionen.
Läs även: Nyproduktion – risk för ekonomisk smäll »
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.