Kontoret har gjort comeback. Nu jobbar mer än hälften av Stockholms tjänstemän på kontoret fyra dagar i veckan eller mer.
Kontorsnärvaro kan ge mer klirr i kassan
Mest läst i kategorin
Det är en förändring sedan förra året, när endast 44 procent uppgav att de är på kontoret fyra eller fem dagar i veckan.
Allt detta framkommer i Stockholms Handelskammares tredje rapport om kontorets framtid.
I takt med att fler återvänder till kontoret, blir det också tydligare att kontorsnärvaro kan ha en betydande inverkan på både löneutveckling och karriärmöjligheter.
Kontoret har ökat sin betydelse
Pandemin förändrade arbetslivet i grunden och många har upptäckt fördelarna med att arbeta hemifrån. Trots detta visar rapporten att fysiska möten fortfarande spelar en avgörande roll.
“Tvärtom vad många trodde för några år sedan har kontoret snarast ökat sin betydelse för samarbete, lärande, känslan av sammanhang och som verktyg för rekrytering”, säger Daniella Waldfogel, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.
En paradox har uppstått där hälften av de anställda upplever att de är mer produktiva hemma, men lär sig mer och samarbetar bättre på kontoret.
Men för den som vill utvecklas i karriären eller få en bättre löneutveckling har det visat sig vara bättre att hålla sig till kontoret.
“Man glöms bort”
Drygt var femte chef uppger att medarbetare som ofta är på plats har bättre löneutveckling än de som jobbar hemma.
Därtill uppger nästan 40 procent av cheferna i undersökningen att medarbetare som är på kontoret får ett försprång i karriären.
“Det finns en stor risk med för medarbetare att inte vara på plats regelbundet. Är man på plats bara två eller tre dagar per vecka finns det risk att man “glöms bort”, säger Magnus Åkerberg som är affärsområdeschef på Set Up. Han tillägger:
“Man går miste om ”kaffemaskinssnacket”, deltar inte i kreativa och spontana aktiviteter och så vidare. Det gör att man inte syns på arbetsplatsen och kan leda till att löneutveckling eller befordran påverkas”.
“Kan ses som en löneförmån”
Men kan det jämna ut sig? Enligt forskaren Jonas Grafström kan det nämligen vara en löneförmån att jobba hemma.
“Distansjobb kan motsvara 10 procent av lönen”, säger han till Dagens Nyheter.
Han tror att man i slutändan kan spara många tusenlappar per månad på att jobba hemifrån.
“Men låt oss ta min fru som exempel. Om hon jobbar hemma 2 dagar i veckan sparar hon runt 200 kr per dag i rese– och matkostnader och får 1–1,5 timmar mer fritid. Det ger inbesparingar på 1 600–2 000 kr per månad samt 8–12 fler timmar fritid”, säger han.
Kontoret – en plats för mer än jobb
Men så handlar det ju inte bara om lön och karriär. Många ser också kontoret som en plats för social interaktion, kreativitet och lärande.
Trots digitala verktyg som gör det möjligt att jobba på distans, tycker majoriteten av medarbetarna att kontoret ger en känsla av sammanhang och tillhörighet.
Och det är också där man har roligast, enligt hela 71 procent av de tillfrågade.
Så, kommer du in till kontoret idag? Det kan faktiskt göra mer skillnad än du tror.
Läs också:
Främsta skälet till att svensken jobbar hemifrån. Dagens PS
Kulturkriget som splittrar Europa. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.