Medelklassen krymper medan antalet fattiga och rika hushåll har ökat i stor majoritet de senaste fem åren, enligt en granskning som Dagens Samhälle gjort och som SvD Näringsliv tagit del av.
Klyftorna ökar och är oberoende politiska
Mest läst i kategorin
Men inkomstklyftorna i Sverige är inget nytt utan har tvärt om pågått i tre decennier – och vilken regering landet haft saknar betydelse i sammanhanget.
“Från 1980 ser vi ett trendbrott, att skillnaderna ökar”, säger Jesper Roine, docent i nationalekonomi som forskar om inkomstfördelning vid Handelshögskolan i Stockholm, till Dagens Samhälle, uppger SvD.
Enligt granskningen minskar inkomsterna mest i 30 av de 50 kommuner som haft störst flyktingmottagande senaste fem åren.
14 av de 20 kommuner som har högst andel hushåll över 200 procent av medianinkomsten finns i Stockholms län, framgår det också.
Danderyd norr om Stockholm utmärker sig som en extremkommun. Där uppges var tredje hushåll ha minst dubbla medianinkomsten.
I första hand är det en stigande börs och högre bostadspriser som ger rika hushåll lyftet, samtidigt som låginkomsthushåll hamnar på efterkälken.
“Generellt sett har inte löneskillnaderna ökat så mycket. De skillnader som har ökat beror framförallt på kapitalinkomster. Och för de med låga inkomster på att inkomst- och socialförsäkringarna inte ökat i samma takt som lönerna”, säger forskaren Jesper Roine till Dagens Samhälle, enligt Svenska Dagbladet.
MISSA INTE: Får 9,5 Mkr i lön – oroar sig för klyftor >
LÄS ÄVEN: SEB-ekonom: Danderyd ligger risigt till år 2031 >
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.