Dagens PS

Klart nu för pausad tjänstepension

Lättare pausa tjänstepension från årsskiftet
Det ska bli lättare att pausa och förlänga tjänstepensionen – allt för att göra det enklare och mer förmånligt att fortsatta arbeta som senior. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Förslaget kom i somras. Nu är det klubbat. Från årsskiftet blir det lättare pausa tjänstepensionen och att förlänga utbetalningarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I mitten av juni kom regeringen med ett pressmeddelande om mer flexibla regler för utbetalning av tjänstepension.

Det var ett sätt att ta pensionsgruppens förslag från oktober 2023 vidare till beslut.

I pensionsgruppen, där alla riksdagspartier ingår, blev man överens om att göra det möjligt att under de första fem år tjänstepensionen betalas ut, kunna pausa utbetalningar och även förlänga utbetalningstiden.

”Det är redan i dag möjligt att göra uppehåll med utbetalning av den allmänna pensionen. För att möjliggöra en mer flexibel pensionering är det viktigt att motsvarande uppehåll även kan göras med andra former av pensions­utbetalningar, såsom tjänstepension, privat pensionssparande och efter­levandepension”, skrev regeringen.

Enklare och mer förmånligt

Förändringen gör det enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen utan att drabbas ekonomiskt av höjd skatt på grund av tjänstepensionen, påpekade man.

”Sveriges pensionärer ska själva kunna välja hur de vill lägga upp sin pension. Regeringen möjliggör nu ett mer flexibelt uttag av tjänstepensionen. Nu blir det också viktigt att arbetsmarknadens parter och försäkringsföretagen tillsammans anstränger sig för att det även ska fungera i praktiken”, underströk finansminister Elisabeth Svantesson. 

ANNONS

Senaste nytt

”Win-win-win”

”Att pausa sin tjänstepension handlar om att stärka pensionerna och arbetslinjen samtidigt som äldre personers kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Med den här förändringen blir det win-win-win för individ, arbetsgivare och samhälle”, tillade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

ANNONS

De nya bestämmelserna, som ska trädda i kraft vid årsskiftet, har nu klubbats av riksdagen.

Beslutet togs enhälligt och har alltså stöd av samtliga riksdagspartier.

“Det är efterlängtat att den här möjligheten nu införs. Vid sidan av att det bidrar till att stärka såväl pensionerna som arbetslinjen så är det mycket positivt att äldre personers arbete uppmuntras”, kommenterar Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk försäkring hos Risk & försäkring.

Läs mer:

Tjänstepension: En kalldusch kan vänta. Dagens PS

Har du glömt din viktigaste löneförmån? Dagens PS

Nu får du styra mer över din tjänstepension. News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS