Tidningen Världens Historia har listat tio legendariska rån som mer eller mindre misslyckats.
Klantiga rån i historien - tre ton guld på vift
Mest läst i kategorin
Historiskt guldrån
Ett av dessa är guldrånet 26 november 1983 mot Brinks Mat´s lagerlokal vid flygplatsen Heathrow i London, som enligt vakterna utfördes av en liga på 15 personer men där bara tre dömdes.
Värdet på rånet var 25 miljoner pund, skriver Världens Historia och berättar att två av de misstänkta i all hast börjar köpa dyra hus varav den ena har en svåger som arbetar som vakt i lagerlokalen och som senare får tillbringa 14 år bakom galler. De andra två misstänkta döms till 25 års fängelse.
Rånarna anländer i skåpbil till flygplatsen i väktaruniformer och drar sedan på sig rånarluvor och övermannar vakterna i hallen, som förses med handbojor och dränks in med bensin när de vägrar avslöja koden till kassaskåpet.
Vakterna noterar hur en av rånarna tar fram en tändare, vilket får de uppskrämda och hotade vakterna att låsa upp kassaskåpet vars innehåll är 76 lådor med guldtackor och två lådor med diamanter.
Polisen saknar sedan spår att gå på efter rånarna men slår enligt Världens Historia snabbt fast att det rör sig om ett insiderjobb. Jakten resulterar i att två kända kriminella, som briljerat med sin nyrikedom – bland annat genom att köpa dyra hus alltså – grips. En av yrkesförbrytarna hade skaffat två rottweilers som han döpt efter lagerlokalen, den ena hunden kallade han för Brinks och den andra för Mat.
För polisen gick det relativt smärtfritt att dra bovarna inför skranket men bytet – guldet på tre ton – är däremot fortfarande inte återfunnet, enligt artikeln.
Mona Lisa-kupp
Ett annat spektakulärt rån – där gärningsmannen visar sig arbeta som snickare – fick också ett snöpligt slut för brottslingen. Året var 1911, en dag i augusti, och italienaren Vincenzo Perugia som är snickare på konstmuseet Louvren i Paris gömmer sig i ett skåp till morgonen därpå. Sedan bär han i väg med Leonardo da Vincis klassiska målning Mona Lisa under armen; han har skurit ut bilden ur ramen, berättar Världens Historia och förklarar att tjuven ansåg att konstverket hörde hemma i Italien.
När han efter att ha gömt Mona Lisa i sitt rum i två år reser till Florens för att sälja den ovärderliga målningen blir konsthandlaren av förståeliga skäl chockad – och kontaktar polisen.
Det stora tågrånet
Förövades mitt i natten, klockan 02.30, i Buckinghamshire i England den 8 augusti 1963. Rånarna som är 15 personer till antalet kommer över 2,6 miljoner pund och polisen kom snabbt den maskerade rånarligan på spåren, man lägger ihop ett och ett från vittnesmålen och finner att skurkarna sannolikt uppehåller sig i trakten för brottsplatsen.
“Några dagar senare hittar polisen en övergiven gård där det finns matrester, sovsäckar, tomma postsäckar och ett monopolspel med massor av fingeravtryck”, skriver Världens Historia och berättar att 14 av dem indentifieras varav elva ställs inför rätta. Biggs, den mest kände av dem, rymmer sedan från fängelset tillsammans med Wilson. Biggs bosätter sig i Brasilien fram till 2001.
Det första tågrånet
Äger rum 1866 på ett tåg på väg från New York till Bridgeport, Connecticut. Ligan kommer över 700.000 dollar och blir startskottet till en serie tågrån de efterföljande åren. En av banditerna som gör tågen osäkra är legenden Jesse James, som enligt Världens Historia “härjar i Mellanvästern”.
Rekordartad safirstöld
Inbrottet i oktober 1964 skedde mot American Museum of Natural History, New York, men blev uppklarat redan efter två dygn sedan en tjallare avslöjat inbrottstjuvarna, som kommit över ädelstenar för 400.000 dollar och därefter festat loss i Miami.
Hämndlysten röjer kumpaner
Världens Historia beskriver rånet som “det näst intill perfekta”. I januari 1950 slår ligan med nio medlemmar till mot Brink´s Bank i Boston och försvinner med 2,7 miljoner dollar.
Det dröjde sex år innan brottet klarades upp. En av rånarna kommer på kant med sina likasinnade och av fruktan för sitt liv avslöjar han allt för polisen.
USA:s största rån
I januari 1987, en tidig morgon, slår ligan på sju personer till mot Northampton National Bank, Massachusetts, varav en av medlemmarna visar sig vara en låssmed som skuggas, vilket slutligen leder till att rånarna åker dit. Bytet vid rånet blev 1,6 miljoner dollar – en betydande summa vid den här tiden.
Jultomten rånare
Dagen före julafton 1927 slår rånarna till mot banken i Cisco, Texas, och redan efter ett par dagar var rånet uppklarat. I samband med gärningen utbröt skottlossning och en av rånarna som blir skjuten under flykten från banken är en man som heter Marshall Ratliff, som vid rånet var utklädd till tomte. Han döms senare till dödsstraff och hängs på öppen gata, skriver Världens Historia och berättar att bytet blev blygsamt: 17.400 dollar.
Kund avslöjar sig själv
Den 1 september 1798 rånas Bank of Philadelphia på 168.821 dollar. När polisen ställer några frågor till en kund – som plötsligt börjar sätta in stora summor pengar – erkänner mannen direkt. Nattvakten som hjälpt honom begå rånet dör å sin sida i gula febern.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.