Dagens PS

Kinas miljardärer tappar i förmögenhet

miljardärer
Miljardären Jack Ma har gått back med 2,5 miljarder i år. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 12 juli 2021Publicerad: 12 juli 2021

Eran för de kinesiska miljardärernas obegränsade framgångar verkar nu ha upphört, i och med den kinesiska regeringens nya skärpta regler mot techbolagen. Miljardärer som drabbats är bland andra Jack Ma och Colin Huang.   

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världens tio rikaste människor tjänade ihop 209 miljarder under den första halvan av 2021. Men bland Kinas rikaste individer minskade den totala förmögenheten med 16 miljarder. Detta enligt Bloomberg Billionaires Index.

Aktier i de största kinesiska företagen sjönk i genomsnitt med 13 procent under samma tid. För första gången på sex år har alltså de kinesiska flagskeppsföretagen sjunkit samtidigt som den kinesiska marknaden stigit.

Några av de kinesiska miljardärer vars förmögenheter har sjunkit under året är Jack Ma, Pony Ma, Lei Jun och Colin Huang.

Skärpta regler

Anledningen bakom tappet har att göra med att politiska beslutsfattare i Kina skärpt reglerna för några av de viktigaste aspekterna av den kinesiska ekonomin. Reglerna rör allt från finansiella tjänster till internetplattformar.

Senaste nytt är att tillsynsmyndigheterna presenterat nya utkast på regler som skulle kräva att nästan alla inhemska företag genomgår en cybersäkerhetsgranskning innan de börsnoteras utomlands.

Motiven bakom de nya reglerna berör bland annat regeringens oro över konkurrensbegränsade beteenden i techindustrin och risken för en snabb spridning av känslig information i händerna på stora företag.   

“Bli inte större än regeringen”

Jack Ma kritiserade Kinas finansiella tillskyddsmyndigheter i sitt senaste tal vilket resulterade i att Ants börsintroduktion avbröts. Nu verkar han ha dragit sig tillbaka och har bara visat sig offentligt ett fåtal gånger sedan dess.

ANNONS

“Några av techbolagen blev större än livet självt”, säger Allan Zeman, fastighetsmogulen som 2008 gav upp sitt kanadensiska pass för att bli kinesisk medborgare. “Bli inte större än regeringen”, säger han blev varningen efter regeringens skärpta regler för fintechbolagen.  

Kan avskräcka 

Enligt Bloomberg kan risken med de skärpta reglerna bli att entreprenörer och investerare inte vågar investera i nästa möjliga Alibaba eller Tencent. Globala riskkapitalbolag lär inte vara lika sugna på att investera i kinesiska företag om den kinesiska regeringen hindrar de från att börsnotera utomlands. 

“De gamla goda tiderna för obegränsad tillväxt är över”, säger Chen Long från konsultfirman Plenum, och syftar på de kinesiska miljardärerna.

Läs hela artikeln på Bloomberg News.

Läs mer: Kryptogrupper flyr regleringar – till Singapore

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]