Babyboom-generationerna har gynnats av huspriser som sticker i höjden. Nu ställer samma sak till det för dem – och övriga bostadsmarknaden.
Kan inte flytta hemifrån – som pensionärer
Mest läst i kategorin
De har gynnats av huspriser som skjutit i höjden de senaste decennierna. Miljoner och åter miljoner amerikanska villaägare födda före 1964 har sett sitt eget kapital öka, utan att de gjort något för att det ska ske, de senaste årtiondena.
Nu när de ska köpa hus att leva i som pensionärer, slår marknaden tillbaka. Bristen på prisvärda och tillgängliga hus är svag.
Det drabbar hela bostadsmarknaden, konstaterar Newsweek i en analys. Bristen på lämpliga bostäder gör att ”boomers” bor kvar i sina nuvarande hem, vilket gör att de i sin tur inte blir tillgängliga för yngre på marknaden.
78 procent bor kvar
Redfin gjorde nyligen en undersökning. Den säger att 78 procent av alla boomers kommer att stanna i sina nuvarande hem när de går i pension.
En annan rapport från Redfin, från 2022, säger att boomers utan barn hemma lägger beslag på 28,2 procent av alla stora hem, vilket definieras som de med tre sovrum eller fler.
Den gamla ”traditionen” att byta till mindre bostäder som pensionärer, försvinner långsamt i USA.
Ekonomiska begränsningar i form av att det är dyrt att bygga om befintliga bostäder så att de blir mer tillgängliga, gör att marknaden blir mindre och tillgängliga husen färre.
Det sker trots att USA:s åldrande befolkning växer – och sannolikt under andra ekonomiska förutsättningar skulle välja ett mindre hus.
Senaste nytt
”Åldras på plats”
“Boomers väljer i allt högre grad att “åldras på plats”, vilket innebär att de stannar kvar i sina hem längre i stället för att sälja och flytta till något mindre”, konstaterar Alexandra Gupta, fastighetsmäklare i New York, hos Newsweek.
“Det största problemet jag ser att husägare står inför i dag är att de är rika på aktier, fattiga på pengar och utan lika många alternativ för att fixa det på grund av höga räntor och höga bostadspriser”, sammanfattar Ralph DiBugnara, grundare av och vd för Home Qualified, situationen för Newsweek.
Sämre fysik kräver mer
Sämre fysisk status i en alltmer överviktig befolkning påverkar också kraven på bostäder, påpekar mäklarna.
De amerikaner som nu blir pensionärer behöver färre trappor, bredare korridorer, hissar och ramper – och med allt det kommer stora kostnader för att anpassa bostäder.
Ett annat problem för USA är att bostadsmarknaden exkluderar stora grupper, för det mesta av ekonomiska skäl.
”Tills vi bygger för alla befolkningssegment i termer av inkomst och ålder, kommer det att finnas brister oavsett bolåneräntor och inflation”, som Jesse Saginor, docent i fastighetsutveckling i Maryland, beskriver situationen.
Hyreschocken slår hårt – kan kosta bostadsrättsägare tusenlappar. Dagens PS
Stockholm tar täten: “Fortsatt stark bostadsmarknad”. Dagens PS
Här är svenskarnas krav på framtidens bostäder. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.