I fjol uppmättes ett för högt radonvärde i två bostadsrättsradhus på Kungsholmen. De boende kan ha levt med den höga radonhalten i över 20 år, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.
Kan ha levt med för högt radonvärde i över 20 år


Mest läst i kategorin
Radhusen på Kungsholmen stod färdiga 1999 men det var först förra året som den första dokumenterade radonmätningen genomfördes. Mätningen visade att radhusen hade radonhalter högt över Strålsäkerhetsmyndighetens gränsvärden. Gränsvärdet ligger på 200 becquerel per kubikmeter men i husen uppmättes 380 respektive 540 kubikmeter. I fjol sattes därför upp fläktar som pumpar ut radonhaltig luft under vinterhalvåret.
– Hade de byggt radonsäkert från start hade de inte behövt ha de här fläktarna, säger Satish Sen, ordförande i bostadsrättsföreningen.
Förhöjda halter av markradon finns på olika platser i Stockholm och enligt kraven i bygglovet borde byggherren JM byggt radonsäkert. De borde även genomfört en mätning när husen var färdigställda. Men varken JM eller Stockholms stad har några protokoll på radonmätningar i fastigheterna.
– Det var inget tal om att göra någon kontroll när vi flyttade in. Detta kom upp när vi gjorde mätningen förra året, säger Anders Jonasson, en av de boende i radhuslängan, dock inte i ett av de drabbade husen.
En representant från JM intygade att de gjorde en dokumenterad egenkontroll när husen var färdigbyggda. Men när Satish Sen tog kontakt med JM:s kundombudsman uppgav han att JM bara har ansvar för sådana frågor i 10 år och att de inte har några dokument kvar.
JM sa heller inte till bostadsrättsföreningen att de borde göra en radonmätning när husen var färdiga, enligt Sen och Jonasson. Båda två tror att husen haft höga radonhalter sedan 1999, eftersom inga ombyggnationer har skett.
Problemet är åtgärdat men det har kostat bostadsrättsföreningen 100 000 kronor.

Skribent och researcher

Skribent och researcher