Gott med julmat? Absolut – men vi lagar till så mycket av den att matsvinnet precis som julhandeln slår nya rekord.
Julbord – då slänger vi mer mat
Mest läst i kategorin
Matsvinnet ska halveras till år 2030 om Sverige ska nå det globala hållbarhetsmål som FN tagit fram.
Vi har blivit marginellt bättre på att inte slänga mat, men när det drar sig mot jul ändrar det sig.
Många slänger mer
I en enkät från Livsmedelsverket säger 43 procent av de svarande att de slänger mer mat under julen än normalt under resten av året.
Det som slängs mest av är sill, lax och skinka enligt samma enkät.
Yngre slänger oftast mat för att de har plockat åt sig för mycket eller tröttnat – äldre för att de tror julmaten blivit dålig.
Samtidigt ser vi nu ett trendbrott i att matsvinnet har slutat minska i Sverige, enligt ny statistik från Naturvårdsverket.
Den visar att det slängdes 122 kilo fast livsmedelsavfall per person i Sverige under 2023.
Sedan 2020 har inte mängden matsvinn per person sjunkit. Däremot syns fortsatt en minskning i handeln.
”Ingen minskning”
”Etappmålet är att matsvinnet ska minska så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med minst 20 viktprocent per person från 2020 till 2025. Det är en stor omställning som ska åstadkommas på fem år. Tyvärr visar statistiken att vi efter tre år inte ser någon minskning”, säger Christina Anderzén, handläggare på resurseffektivitetsenheten vid Naturvårdsverket.
Hushållen står nu för 50 procent av det totala livsmedelsavfallet i Sverige, det fasta livsmedelsavfallet från hushållen uppgick till 60 kg per person och år.
En relativt stor andel av livsmedelsavfallet är skal och annat som inte är tänkt att ätas.
Stor potential
Det som ändå kan räknas som matsvinn – livsmedel som kunnat ätas men som slängs i onödan – är nu 16 kilo per person och år.
Ytterligare 18 kilo utgörs av mat och dryck som hälls i avloppet och inte räknas till det totala livsmedelsavfallet. En stor del här är olika mejeriprodukter och kaffe.
Från matbutiker har livsmedelsavfallet minskat betydligt de senaste tre åren. Livsmedelsavfallet från butiker motsvarar 8 kg per person och år, vilket utgör 6 procent av det totala livsmedelsavfallet.
Frukt och grönt står för en tredjedel, vilket är den största delen av livsmedelsavfallet.
”De här resultaten är en väckarklocka. För att vi ska nå de nationella etappmålen och globala målen måste vi intensifiera våra insatser. Det gäller självklart för alla delar av livsmedelskedjan, men inte minst hushållen där mycket matsvinn uppstår, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert hos Livsmedelsverket.
Det här kommer vi att äta i jul. Dagens PS
Dubbla prisökningar på julmaten. Dagens PS
Följ med till Sveriges mest unika julbord. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.