Flexibel arbetstid är viktigare än högre lön, enligt en ny undersökning bland rekryterare och chefer. Många tycker dessutom att åtta timmars arbetsdag inte är optimalt
En undersökning som gjorts av ett rekryteringsbolag visar ett trendbrott sedan pandemiåren. Under pandemin var möjligheten att jobba hemma viktigast. Innan pandemin och strax därefter var lönen den viktigaste moroten när det gällde att rekrytera nya talanger.
Distansarbete och lön viktigt
Men nu är det ändring. Lönen och möjlighet till distansarbete är fortsatt viktiga, men det som seglat upp på toppen av listan av viktiga faktorer för nästa steg i karrirären är möjligheten att flexa några timmars arbetstid.
Undersökningen gjordes av yougov, på uppdrag av Workspace Recruits. Det är en rekryteringsfirma som presenterar en årlig rekryteringsrapport. I år har de frågat 500 chefer och rekryterare om vilka förmåner som är det viktigaste.
Pandemieffekt
“I sviterna av pandemin har förmåner som tidigare framhävdes för att förhöja kvalitén på arbetsplatsen ersatts av sådant som kan förhöja livskvalitén under anställdas fritid” skriver firman i sitt pressmeddelande.
Flexibel arbetstid är den förmån som 47 procent av de tillfrågade cheferna anser vara bäst för att attrahera ny personal.
Rekryteringskonsulten Lisa Alsterberg jobbar för firman, och kommenterar rapporten:
“Pandemin har onekligen lett till att många anammat ett nytt sätt att se på sitt jobb. Tidigare var det viktigt för arbetsgivaren att framhäva de fördelar som fanns på den fysiska arbetsplatsen. Något som nu helt har förändrats. I dag är möjlighet till distansarbete och flexibel arbetstid precis lika viktiga faktorer som lön och utbildningsmöjligheter i en rekryteringsprocess”, säger hon.
Kortare arbetstid
Många chefer vill se kortare arbetstid för att rekrytera personal.
Rekryteringsrapporten 2022 visar att endast 33 procent av landets chefer tycker att åtta timmars arbetsdag är optimalt. Nästan hälften vill ha 6 eller 7 timmars arbetsdag: Var fjärde chef vill istället se sex timmars arbetsdag, medan 18 procent vill se en sjutimmarsdag.
Läs mer om arbetsliv och arbetstid:
De sex största misstagen i ditt CV
Funktionell dumhet = dagens ledarskap
Fyra trender på arbetsmarknaden 2023
Intresserad av ekonomi, arbetsliv och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.