Det blir allt vanligare att Generation Z, alltså en stor del av världens ungdomar, varken pluggar eller har ett jobb att gå till. Att vara NEET är en växande trend bland världens unga – men det är långt från frivilligt för de flesta.
Utan jobb och plugg – fler unga drabbas av trenden
Mest läst i kategorin
Att vara NEET, alltså “not in employment, education or training”, är ett växande fenomen bland världens unga. Men till skillnad från vad vissa verkar tro om den unga generationen så beror det snarare på arbetsmarknaden än på de ungas vilja att arbeta, skriver Fortune.
Trots att många vill jobba ökar alltså den andel av världens unga som varken studerar eller arbetar. Enligt en rapport från International Labour Organization är över en femtedel av jordens befolkning mellan 15-24 NEET.
Sverige undantagsland för NEET-trend
Men i Sverige är siffran fortfarande långt från 20 procent. Enligt Statistiska Centralbyrån var det bara drygt 5 procent av de svenska ungdomarna som varken hade ett jobb eller en utbildning.
För personer mellan 25 till 34 års ålder är siffran något högre i Sverige, omkring 6-7 procent.
Läs mer: Generation Z: Högljudda – men en tillgång. Dagens PS
Senaste nytt
En perfekt storm på arbetsmarknaden
En amerikansk rapport med det oroväckande namnet “De nya oanställningsbara”, av konsultfirman Korn Ferry, beskriver en perfekt storm som banar väg för en ny våg av arbetslösa ungdomar.
De lägger bland annat skulden på företagen och AI.
Enligt rapporten har vissa jobb kombinerats ihop till färre arbetstillfällen, medan andra arbeten har försvunnit helt. För nya personer som ska in på arbetsmarknaden betyder det att det finns färre jobb att dela på.
AI tvingar fler unga till att vara NEET
Även om inflationen har mattats av kommer cheferna att avvakta innan man anställer fler – först vill man se hur AI påverkar verksamheten.
“De tvekar på att ge folk chansen till heltidsarbeten”, skriver Adam Prager vid Korn Ferry och förklarar att bolagen räknar med att AI ska göra de anställda mer effektiva.
“Trender beror delvis på att bolagen minns de stora uppsägningarna runt pandemin och man vill undvika liknande situationer”, skriver man i rapporten.
Svårt att få jobb
Fortune beskriver hur många unga nyexaminerade har svårt att hitta arbete, och listar ett flertal exempel på hur den hårda konkurrensen har lett till kreativa lösningar för att hitta ett sätt att försörja sig i USA.
Efter att ha sökt över 100 arbeten utan framgång valde Ayala Ossowski att ta ett halvtidsjobb på en pizzeria i en förort nära Washington DC, i hopp om att det skulle leda till en möjlighet att nätverka. Hon hade på sin universitetskeps varje arbetspass och var redo att pitcha sig själv om någon frågade om kepsen.
“Marknaden är så mättad med talangfulla personer att man måste vara kreativ för att sticka ut”, sa hon till Fortune. Hon fick också ett jobb på IT-bolaget Cisco efter en månad.
Läs även: Prognoserna har haft fel om världsekonomin. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.