Nu söker fler och fler företag pensionärer till högkvalificerade jobb och på bemanningsbolaget veteranpoolen, där medarbetarnas snittålder är 69–70, har efterfrågan de senaste åren ökat kraftigt.
Trend: Allt fler pensionärer fortsätter jobba
Mest läst i kategorin
Läkaren och Fråga Lund-experten Henrik Widegren, menar lite skämtsamt att 70 är det nya 50 och faktum är att allt fler faktiskt vill fortsätta jobba efter pensioneringen, det skriver Tidningen Näringslivet.
Allt fler kan och vill
Den statliga utredningen Äldre har aldrig varit yngre – allt fler kan och vill arbeta längre visar på just det.
Veteranpoolens vd Mats Claesson, säger att cirka 100 000 personer går i pension varje år och att de i olika undersökningar har frågat hur många av dem som vill arbeta kvar och fått fram siffran 45 procent.
“Omräknat innebär det att varje år finns 45 000 nya och arbetsvilliga personer att tillgå för kortare eller längre inhopp på arbetsmarknaden”, säger han till Tidningen Näringslivet.
Bemanningsbolaget har inlett en värvningskampanj för att knyta till sig ytterligare 2 000 pensionärer som vill jobba, så kallade jobbonärer. För närvarande har Veteranpoolen 10 000 jobbonärer.
Mats Claesson säger att de är övertygade om att svenska pensionärer behövs och att det är många som håller med om det.
“Vi ser tydligt att allt fler företag väljer att anställa pensionärer för att lösa utmaningar med bemanning och kompetensbrist”, säger han till Tidningen Näringslivet.
Senaste nytt
En växande trend
Det här är en trend som vuxit de senaste åren och det handlar både om enklare och om mer avancerade jobbuppdrag.
Tjänstepensionsföretaget Alecta har undersökt hur många jobbonärer som finns ute i arbetslivet och sett att cirka 30 procent av 70-åringarna finns kvar i yrkesarbete.
Ju äldre folk blir, desto färre är det som arbetar, men vid 75 är det fortfarande 20 procent som jobbar och i januari 2023 fanns det hela 2 300 personer över 90 år som hade någon typ av arbetsinkomst.
Ett ålderistiskt land
Det finns många anledningar till att folk vill fortsätta jobba efter pensionen, det kan handla om känslan av att vara behövd eller den sociala gemenskapen på jobbet.
Jobbonbärerna har dessutom kunskap och kompetens.
“Många av de företag vi samarbetar med söker den typ av kompetens som de unga ännu inte har. Åldersblandningen ger dessutom en bra dynamik på arbetsplatsen”, säger Mats Claesson till Tidningen Näringslivet.
Åldrande befolkning
I Sverige är det relativt nytt med en välkomnande attityd till äldre på arbetsmarknaden, enligt en undersökning från 2019 av det samhällsvetenskapliga forskningsprojektet World Values Survey är Sverige ett av världens mest ålderistiska länder.
Så är det dock inte överallt. På grund av en snabbt åldrande befolkning råder det i Japan brist på arbetskraft, det skriver Dagens Nyheter.
Elektronikkedjan Nojima i Tokyo beslutade för tre år sedan att ta bort åldersgränsen för pensionering som i Japan är 65. Här får anställda som vill och orkar jobba kvar.
“För oss handlar det inte om att vi saknar chans att anställa yngre arbetskraft. Men vi tycker det ger oss en bra balans att anställa även äldre medarbetare”, säger Mina Takahashi på Nojimas marknadsavdelning till DN.
10 procent över 65
Hon berättar att 70 av bolagets anställda är över 65. Den äldsta av bolagets anställda är 81, hon arbetar ute på butiksgolvet och möter kunder.
I Japan är 29 procent av invånarna över 65 år, i Europa är andelen 21 procent och i USA är den 17 procent.
Enligt Japans departement för hälsofrågor, arbete och välfärd hade 40 procent av landets företag anställda som var 70 år eller äldre förra året.
En av tio anställda i Japan är i dag över 65, utvecklingen beror på att befolkningen minskar.
Jobba längre
Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, får du arbeta tills du fyllt 69 år, du kan fram till det alltså inte bli av med din anställning på grund av ålder, det skriver Pensionsmyndigheten.
Efter det kan du komma överens med din arbetsgivare om att arbeta ännu längre, om arbetsgivaren godkänner det.
För de allra flesta blir pensionen högre ju längre du arbetar och väntar med att ta ut pension.
Jobba med pension
För pensionärer och vill jobba går det att ta ut pension och jobba samtidigt. Du kan arbeta deltid och bara ta ut en del av pensionen.
Du som jobbar som pensionär kan själv bestämma hur mycket du vill jobba. Du kan välja att ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent av den allmänna pensionen varje månad.
Tjänstepensionen är inte lika flexibel som den allmänna pensionen när det gäller att jobba samtidigt som du tar ut den.
Olika tjänstepensionsavtal har olika regler, så om du vill ta ut tjänstepension samtidigt som du jobbar bör du tala med ditt tjänstepensionsbolag.
Du som är egenföretagare kan driva ditt företag vidare, även om du börjat ta ut pensionen.
Från en viss ålder får du ett förhöjt jobbskatteavdrag för äldre så att du betalar lägre skatt på din lön om du har ett aktiebolag och på ditt överskott, om du har enskild firma.
Vid den ålder då du får del av det förhöjda grundavdraget får du även lägre egen- och arbetsgivaravgifter.
Läs mer: Tusentals har mer pensionspengar att ta ut Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.