Dagens PS

Toalettbesök på arbetstid – ingen skitsak

Är det okej att besöka toaletten på arbetstid eller inte?
Är det okej att besöka toaletten på arbetstid eller inte? (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Det är egentligen något av det mest naturliga i världen. Framför allt något vi måste få ur världen – om vi ska kunna koncentrera oss på jobbet. Ändå motsätter sig vissa arbetsgivare toalettbesök.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nöden har ingen lag heter det ju. Ibland kan dock kryphål i densamma ställa nöden, för att inte säga “nödigheten” på sin spets.

Javisst – det ska handla om toalettbesök. Närmare bestämt då, den tid vi spenderar på toaletten när vi är på jobbet.

Ett ämne som de facto berör.

Toalettbesök – förbjudna

Fråga bara de anställda på Ica Maxi i Östersund, som i somras mottog ett mejl från den administrativa chefen med rubriken “Toalettbesök”.

I meddelandet kunde de sedan läsa att toalettbesök under arbetstid generellt inte var tillåtet, och att dessa skulle klaras av på rasterna, vilket Östersunds-Posten kunde rapportera.

Direktiv som inte mottogs väl, utan tvärtom lämnade flera Ica-anställda kränkta och otrygga. Ett problem de inte tycks ensamma om.

Läs också: Klädvalet: En detalj som hjälper eller stjälper? Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Kryphål i lagen

ANNONS

Det visar sig nämligen att även den schweiziska urmakaren Jean Singer & Cie SA motsätter sig tiden de anställda spenderar på toabesök.

Här har schweizisk domstol dessutom kunnat fastställa att företaget inte är skyldigt att betala sina anställda för den tid de tillbringar på toaletten, rapporterar Fortune.

Detta tack vare ett kryphål i landets arbetslagar, som alltså kringgår de anställdas rätt att gå på toaletten – trots att det är ett grundläggande fysiologiskt behov.

Toalett på arbetsplatsen är en grundläggande rättighet. Det åligger arbetsgivaren att tillhandahålla en.
Toalett på arbetsplatsen är en grundläggande rättighet. Det åligger därför arbetsgivaren att tillhandahålla en. (Foto: Janerik Henriksson / TT )

Fler kan följa samma exempel

Nu har såväl regerings- som arbetsmarknadstjänstemän i landet uttryckt en oro över att domen kan komma att “inspirera” andra företag att införa en liknande praxis.

En rimlig oro, då två dotterbolag till Swatch-gruppen tidigare haft liknande regler. Dessa policys reviderades dock efter att moderbolaget uppmärksammats på dem.

Ingen panik. Du har lagen på din sida.
Ingen panik. Du har lagen på din sida. (Foto: Pixabay)

Så vad är det då som gäller?

ANNONS

Går vi tillbaka till Sverige, är det arbetstidslagen som tillämpas, vilken ger arbetstagaren rätt att ta de pauser de behöver under arbetsdagen, som till exempel hämta vatten eller gå på toaletten, skriver tidningen Arbetet.

Vidare ger arbetsmiljölagen alla anställda rätt till tillgång till sanitära anläggningar. Detta är en grundläggande rättighet, varför det finns föreskrifter, som till exempel “Arbetsplatsens utformning”, som ålägger arbetsgivaren ansvaret för att säkerställa att det finns tillgång till toaletter på arbetsplatsen, förtydligar Sekotidningen.

Någon skitsak är det alltså inte.

Läs även:

Fallet med guldtoaletten – nära en upplösning. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS