Dagens PS

Tareq Taylor: "Människor måste vilja jobba"

Tareq Taylor: "Människor måste vilja jobba"
Ett bättre utbildningssystem – och folk som verkligen vill jobba. Det krävs i restaurangbranschen enligt Tareq Taylor. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 02 mars 2023Publicerad: 02 mars 2023

Tareq Taylor hittar inte personal, trots rapporter om att människor inte kan försörja sig själva. Dels är det en utbildningsfråga – men folk måste vilja jobba också.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När pandemin slog till drabbades kändiskrögaren Tareq Taylor och många med honom i besöksnäringen hårt. När kunderna försvann försvann också jobben för många restauranganställda.

Nu är kunderna tillbaka – men inte personalen. Många har gått vidare till andra jobb, och branschen skriker efter folk.

“Letar hela tiden”

“För en vecka sedan så kunde vi anställa tre personer på stående fot”, säger Tareq Taylor till Tidningen Näringslivet. “Vi letar hela tiden efter nya personer att anställa.”

Personalomsättningen är ofta stor, och restaurangbranschen har länge varnat för kompetensbrist.

ANNONS

Senaste nytt

Tareq Taylor vill ha lärlingssystem

Enligt Tareq Taylor är en del i problemet utbildningssystemet. Han anser att Sverige borde titta på länder som till exempel Tyskland, och deras lärlingssystem.

Taylor framhåller att akademisk utbildning inte är något som passar alla, och att det är viktigt att utforma utbildningar så att de passar också dem med praktisk begåvning, enligt Tidningen Näringslivet.

Tuff bransch att jobba i

ANNONS

Man måste också vara medveten om att det är tufft att jobba inom restaurangbranschen – det gäller att leverera från första stund.

“På de arbetsmarknadspolitiska programmen fastnar många”, säger Tareq Taylor enligt Näringslivet.

“Där finns många som befinner sig ganska långt från arbetsmarknaden och som inte är direkt intresserade av yrket”, fortsätter han. “Då hamnar de ofta tokigt.”

Höga krav från start

I och med att utbildningarna som finns nu inte är bra nog får restaurangerna själva utbilda sin personal, och det är inte alltid bra, enligt Taylor, som själv gått den långa vägen och inte har formell utbildning.

Kliver man in som ny är kraven lika höga som på dem som jobbat länge, och det höga tempot gör att handledningen blir lidande. Då är det stor risk att den nyanställde ger upp och slutar.

“Varken skurkar eller hjältar”

Enligt Tareq Taylor är det viktigt att skilja på de företag som sköter sig, och de som bryter mot lagar och regler.

“Företagare är varken skurkar eller hjältar”, säger Tareq Taylor. “Ett företag är en plats där man kan förverkliga sina visioner, en plats där man tillverkar en produkt eller säljer en tjänst.”

ANNONS

“Men nog tycker jag också att vi tar vårt ansvar som en del av det totala samhällsansvaret vi alla delar”, säger han.

Läs även: Niklas Ekstedt: “Alla som öppnar restaurang borde få medalj” 

Läs även: Här får du betalt – för att gå till jobbet 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]