I veckan fick den sydkoreanska regeringen tänka om efter att millennials och generation Z protesterat mot planer att införa 69 timmars arbetsvecka.
Sydkorea ville införa 69 timmars arbetsvecka
Mest läst i kategorin
I Sydkorea tros massor av människor dö av överarbete varje år, där är arbetsveckan 52 timmar, enligt OECD hade bara Mexiko, Costa Rica och Chile längre arbetsveckor år 2021, det rapporterar CNN.
Trots det stödde den sydkoreanska regeringen planen om längre arbetsvecka, efter påtryckningar från företagsgrupper som ville öka produktiviteten, men de yngre generationerna och fackföreningar protesterade högljutt.
Regeringen backar
På onsdagen meddelade Sydkoreas president Yoon Suk Yeols sekreterare att regeringen kommer ta en ny “väg” efter att ha lyssnat på den allmänna opinionen.
Att förlänga arbetsveckan hade setts som ett sätt att lösa den hotande arbetskraftsbristen som landet står inför på grund av den minskande fertiliteten. Sydkoreas fertilitetstal är lägst i världen och befolkningen åldras.
Senaste nytt
Sänkte arbetstiden 2018
Experter nämner ofta landets krävaande arbetskultur och växande besvikelse bland de yngre generationerna som en faktor som driver på landets demokratiska problem.
Så sent som 2018 sänkte Sydkorea arbetsveckan från 68 timmar till 52, något som fick ett överväldigande stöd i nationalförsamlingen.
Sydkoreas nuvarande arbetstidslag begränsar arbetsveckan till 40 timmar plus upp till 12 timmars kompenserad övertid. Enligt kritiker känner dock många arbetare press att arbeta längre.
“Förslaget är inte meningsfullt… och är så långt ifrån vad arbetarna faktiskt vill ha”, säger Jung Junsik, 25, till CNN, en universitetsstudent från huvudstaden Seoul som tillade att även med regeringens helomvändning skulle många arbetare fortfarande pressas att arbeta utöver det lagliga maximumet.
Arbetar mer än de flesta
Enligt OECD arbetade sydkoreaner i genomsnitt 1 915 timar under 2021, vilket är långt över OECD:s genomsnitt på 1 716 timmar och över USA:s genomsnitt på 1 767 timmar.
Tidigare, efter Koreakriget på 1950-talet, när Sydkorea gick från att vara ett fattigt land till ett av världens rikaste, ansågs långa arbetsdagar, hög utbildning och fler kvinnor på arbetsmarknaden vara det som gav landets anmärkningsvärda ekonomiska tillväxt.
Hög kostnad
Kritiker menar dock att baksidan med dessa långa arbetsdagar syns tydligt i antalet människor som dör av överarbete i hjärtattacker, industriolyckor och bilolyckor orsakade av för lite sömn.
Enligt National Statistical Office har dessutom Sydkorea den högsta självmordsnivån bland utvecklingsländer.
“Det är avgörande för regeringen att ta itu med pressande frågor som redan påverkar liv. Behovet av stöd och en hälsosam balans mellan arbete och privatliv kan inte förbises om vi ska säkerställa individers välbefinnande med den högsta självmordsfrekvensen i OECD”, säger Haein Shim till CNN.
Hon är talesperson för en feministgrupp i Seul och menar att Sydkoreas snabba ekonomiska tillväxt inte har varit gratis och att förslaget att förlänga arbetstiden visar på regeringens “ovilja att erkänna verkligheten i det sydkoreanska samhället”, det skriver CNN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Börsfall i Asien – Hongkong största sänket
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.