Enligt en stor studie på över 20 miljoner Linkedin-användare är ytliga bekanta bättre än nära vänner när det handlar om att hjälpa dig att få ett nytt jobb.
Studie visar vem som hjälper dig till nytt jobb
Mest läst i kategorin
Om du letar efter ett nytt jobb vet du troligtvis redan allt om dina nära vänner och deras vänner, men hos dina ytliga bekanta har du större chans att göra nya upptäckter och hitta möjligheter, det skriver Science Alert.
Styrkan i tunna band
Den amerikanska sociologen Mark Granovetter myntade år 1973 uttrycket “styrkan i tunna band” i sociala nätverkssammanhang.
Han hävdade att ju starkare band två individer har, desto mer kommer deras sociala nätverk att överlappa varandra.
Ville samla in empiriska bevis
Teorin känns rätt och ett team från Linkedin, Harvard Business School, Stanford, och MIT bestämde sig för att samla empiriska bevis för hur tunna sociala band påverkar rörligheten på arbetsmarknaden.
I studien delades över 20 miljoner Linkedin-användare världen över in i olika grupper och forskarna mätte hur många olika jobb de sökte och hur många “jobböverföringar” som inträffade.
Första studien som testade teorin
En jobböverföring definieras som att få ett jobb på samma företag som en ny kontakt och indikerar att den nya kontakten hjälpt personen att få jobbet.
Det här är den första studien som testar Mark Granovetters teori på arbetsmarknaden och tidigare har studier visat att starka sociala band är fördelaktigare för jobböverföring.
Ytliga kontakter är mer användbara
Linkedin-studien visar att de kontakter som är mest användbara för att få ett jobb är dina bekanta, personer du träffar i professionella miljöer eller deras vänner.
Dina närmaste vänner, personer du delar tio kontakter med, eller fler, är inte till lika stor hjälp i detta sammanhang, det skriver Science Alert.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: De fyra största arbetstrenderna nästa år
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.