Dagens PS

Så lär du dig tala så att det känns

Tala
Oavsett om du talar i privata eller professionella sammanhang, är det något som ställer dig på prov. Det är också en förmåga du långsiktigt kan öva upp. Här berättar vi hur. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

Artikelserie: Att tala inför andra är svårt och kan kännas läskigt, men det finns verktyg att ta till. Och de finns i dig. I en serie artiklar kommer vi tillsammans med Reuben Sallmander och Speaker Academy berätta hur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag är ingen talare men…”

Kanske har du själv sagt det? Om inte annat gissar vi att du återkommande hört det när någon i din vardag eller närhet tagit ordet. Inte sällan på darriga ben.

För oavsett om du talar i privata eller professionella sammanhang, är det något som ställer dig på prov.

Det är också en förmåga du långsiktigt kan öva upp, så att både du och dina lyssnare får en helt annan upplevelse. 

Men hur?

Ny artikelserie i tre delar

Vi har tagit hjälp av Johnny Pihlström och Reuben Sallmander, Speaker Academy, som båda är en del av kursen “Tala så det känns”.

I en artikelserie i tre delar kommer vi med deras hjälp gå igenom några av grunderna i att framgångsrikt nå ut till andra. Vi kommer även få ta del av tidigare kursdeltagares erfarenheter och framsteg.

Speaker Academy
Kursen “Tala så det känns” går till botten med de grundläggande elementen bakom ett lyckat anförande. På bilden Johnny Pihlström t v och Reuben Sallmander t h. (Foto: Speaker Academy)
ANNONS

Senaste nytt

Tre grundläggande fundament

ANNONS

Bakom Speaker Academy står talarmanagern Ulrika Algotsson, med gedigen erfarenhet av entreprenörskap, som tillsammans med Sallmander, skådespelare, sångare och röst- och andningscoach och Pihlström, affärskonsult och taltränare, vill hjälpa både stora och mindre kända talare att hitta sin personliga kommunikations- och presentationsförmåga.

En färdighet som bottnar i såväl vår röst, kropp och andning som strategier och retorik.

Som ett led i det utgår kursen från tre grundelement:

  1. Det trygga fundamentet
  2. Det förankrade budskapet
  3. Det tilltalande tilltalet

En personlig resa

Tre beståndsdelar som tar avstamp i psykologi, logiska resonemang, och medveten andning som hjälper dig förbättra ditt budskap – vilket i förlängningen utvecklar din förmåga att beröra andra.

Kvaliteter som enligt Reuben Sallmander redan finns inom oss.

“Att lära sig att Tala så det känns ser vi som en personlig resa. Det gäller att ge vår röst bärighet och att forma vårt budskap med genuinitet”, säger han.

Nervositet en superkraft

ANNONS

En viktig ingrediens i det är förstås också nervositeten, eller till och med scenskräck, som enligt Johnny Pihlblad kan omvandlas till en superkraft.

“I den här kursen serverar vi verktyg för att förvandla nervositet till styrka, lär oss hur vi skapar genuina budskap, samt hur vi engagerar publiken på ett sätt som föder insikter som leder till avsikter”, säger han.

Andning – A och O

En annan viktig aspekt när du vill nå ut till din publik är din andning. Något som kan verka självklart, men ofta glöms bort.

Andningen är också något som de flesta som gått kursen initialt känt sig obekväma med, men med Reubens hjälp lärt sig att arbeta aktivt med och övervinna.

Nyfiken? Då vill du inte gå miste om möjligheten att lära dig mer. Håll utkik efter första delen: “Det trygga fundamentet” och läs mer om Speaker Academys kurser här!

Relaterad läsning:

Vill du bli framgångsrik? Då ska du sluta säga det här

Tala är guld – så blir du ett socialt proffs

ANNONS

Största misstaget ledare gör

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]