Dagens PS

Så kan ett starkt nätverk hjälpa dig landa drömjobbet

nätverk
Hur uppfattas du av andra? Är du kanske den analytiska lagspelaren eller den nyfikna idésprutan? (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 sep. 2022Publicerad: 08 sep. 2022

Nu börjar den mest intensiva rekryteringsperioden under året. Här tipsar Daniel Sonesson, vd för rekryteringsplattformen Lovorda, om hur ditt nätverk kan hjälpa dig att fånga drömjobbet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Daniel Sonesson har arbetat länge i rekryteringsbranschen. Som vd för det nystartade bolaget Lovorda är målet att matcha arbetssökande med potentiella arbetsgivare.

En process som förenklas avsevärt om du som arbetssökande utnyttjar ditt nätverk till fullo. Hit hör även de insikter som ett nätverk kan ge dig i termer av erfarenhet och kunskap.

Här är fem tips som gör dig mer proaktiv och hjälper dig att hamna på rätt plats i karriären.

Nätverk

Daniel Sonesson är vd för det nystartade bolaget Lovorda (Bild: Nina Jansdotter)

1. Definiera dina styrkor

Vilka är dina främsta styrkor? Det kan faktiskt ditt nätverk besvara. Genom att ta hjälp av personer du arbetat och samarbetat med blir det lättare att ringa in vad som gör dig till en uppskattad och värdefull medarbetare och vad du kan bidra med. Samla dessa insikter och kunskaper.

ANNONS

Senaste nytt

2. Hitta den röda tråden

Hur uppfattas du av andra? Är du kanske den analytiska lagspelaren, en “doer” eller den nyfikna idésprutan? Låt ditt nätverk beskriva din personlighet och de egenskaper som är mest återkommande.

En samstämmig bild av dig gör det lättare att formulera vad som får dig att sticka ut i arbetsdjungeln.

ANNONS

3. Kommunicera mera

Kommunicera med ditt nätverk kring de insikter du får. Det kan till exempel handla om att tacka för hjälpen, fråga nätverket hur de skulle beskriva dig om de var din referens, eller involvera dem i din utveckling och dina förmågor. Kanske delar ni samma bild, eller finner utrymme för förbättringspotential?

4. Sälj in dig själv

Att våga sälja in sig själv till rekryterare är viktigt och säger mycket om dina styrkor. Säg till exempel ”fem av sex tidigare kolleger beskriver mig som en kreativ lagspelare som får saker att hända.” Ange referenserna som backar upp dessa insikter och dela gärna med dig av dem på sociala medier och i professionella nätverk direkt på din profil.

Detta hjälper rekryterare förstå att du har koll på dina styrkor. Det visar också att din professionella introduktion är genomtänkt och väl underbyggd.

5. Sök dig till rätt kulturer

Många arbetsgivare relaterar till vissa kulturer och jämför sig med liknande företag. Använd gärna den informationen under intervjuer eller i dialog med rekryterare.

Tveka inte att höra efter med ditt nätverk vilka kulturer eller arbetsgivare de anser att du skulle matcha. Deras råd säger mycket om hur du uppfattas och lär dig bygga relationer med rätt personer.

Kanske kan någon i ditt nätverk även sätta dig i direkt kontakt med en potentiell arbetsgivare? Våga vara lite kaxig och ange i ditt cv vilka arbetsgivare du anses vara perfekt för och ha gärna en referens för det.

ANNONS

Läs även: Så undviker du jämförelsefällan på nätet

Läs även: Coachen tipsar: Så boostar du din karriär som 50+

Läs även: Skynda långsamt – gör karriär snabbare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS