Många högpresterande individer har en tendens att närma sig den berömda väggen. Prestation, resultat, höga stressnivåer – och således skyhög utmattning – kännetecknar vår tidsålder.
Så blir du högpresterande – och lycklig
Mest läst i kategorin
Det är knappast någon nyhet att fler blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. I början av året slog vi till och med rekord i antalet utmattningar, något SVT skrev om.
Utbrändhet, numera utmattningssyndrom, räknas i Sverige som “arbetsrelaterad psykisk ohälsa” – detta eftersom utmattningen i princip alltid bottnar i vår osäkra och i många fall tävlingsinriktade arbetskultur.
Hög arbetsbelastning, snäva deadlines, brist på återhämtning och en instabil arbetssituation skapar negativ lång stress vilket i slutändan får många på fall.
Idag sprider den sig bland mellanchefer och slår lite extra hårt mot projektledarna.
Men det går att vara en högpresterande utan negativ stress. Det tror åtminstone psykologen Mary Anderson, som till CNBC har delat med sig av sina bästa tips på hur du kan vara både lycklig, lagom stressad och framgångsrik – samtidigt.
Satsa på excellens, inte perfektion
Perfektion är överskattat, tycker Anderson. Hon menar att den verkliga nyckeln till framgång ligger i att sikta på excellens.
När Anderson talar om excellens, menar hon inte en obeveklig jakt på det perfekta resultatet. Istället syftar hon på att göra sitt bästa och sikta högt, men utan att fastna i en ‘allt eller inget’-mentalitet.
Excellens, enligt henne, är en balans där man värnar om både sina mål och sin hälsa – ett sätt att prestera på toppnivå utan att drivas av ouppnåeliga krav.
Senaste nytt
Ladda med rätt energi
Det går inte att prestera på topp om man puttrar fram på reservtank. Anderson förespråkar istället metoden SELF: Sleep (sömn), Exercise (träning), Look forward (något att se fram emot) och Fuel (näring).
Prioritera sömn, motion, glädje och näringsrik mat för att hålla energin uppe. Ta de tuffa uppgifterna först på dagen och undvik överfyllda att göra-listor.
Nyfikenhet, inte oro
Livet är fullt av överraskningar – så varför inte möta dem med en positiv attityd?
Att bemöta osäkerhet med nyfikenhet kan minska ångest och ge en känsla av kontroll, menar Anderson. Påminn dig själv om att du har problemlösningsförmåga nog att hantera vad som än dyker upp.
Omge dig med rätt personer
Högpresterande människor tenderar att vara självständiga, men även de kan behöva en hand att hålla i.
“Omge dig med lätta människor”, säger Anderson. Dessa är personer som får dig att känna dig avslappnad och uppskattad.
Mikro-möten med lätta människor kan förändra dagen och stärka din psykiska hälsa. Satsa på relationer som ger energi och inspiration.
Byt ut dina “borde” mot “kan”
Fastnar du lätt i tankar som ”jag borde ha tränat” eller ”jag borde kunna hantera det här bättre”?
Släpp dessa kravfyllda “borde”-tankar och fokusera istället på vad du faktiskt kan göra.
Små justeringar i hur du snackar med dig själv kan göra stor skillnad – och hjälpa dig framåt istället för att hålla dig kvar i dåligt samvete.
Tacksamhet, segrar och mål
Har du inte fått nog av tips kommer här ett gäng till:
- Tacksamhet: Reflektera regelbundet vad du är tacksam för.
- Sätt mål: För att hålla motivationen uppe behöver du sätta upp mål, både på jobbet och i livet, som faktiskt betyder något för dig – på riktigt.
- Segrar: Rusa inte hela tiden vidare till nästa mål. Stanna istället upp och fira dina framgångar – stora som små.
Läs också:
Siffrorna talar: Ny era för högpresterande minnen. Dagens PS
Expertens varning: Då kan vinnaren förlora. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!