Kvinnor dominerar allt fler högre utbildningar i Sverige. Nu ser vi samma trend internationellt, inte minst inom ekonomutbildningar.
Revolution: Nu tar kvinnorna över universiteten
Mest läst i kategorin
Efter att svenska universitet i flera sekel varit manliga bastioner har en revolution skett.
Under 2021 var 61 procent av de inskrivna studenterna vid svenska högskolor och universitet kvinnor.
För Lundagård berättar vice rektor Jimmie Kristensson att Lunds universitet ser fler och fler kvinnor söka sig till tidigare mansdominerade utbildningar.
”På naturvetenskapliga fakulteten ser man exempelvis fler och fler kvinnliga studenter”, konstaterar han.
Dominerar stort
Kvinnor dominerar i dag utbildningar till läkare, jurister och andra sektorer.
Snabba framsteg, men inte på alla områden och lärosäten.
När Chalmers skulle göra en jättesatsning för jämställdhet och en bättre könsbalans, slutade det med att projektledaren sade upp sig i protest.
”Det blev ett spel för gallerierna”, säger Pernilla Wittung-Stafshede till DN.
Sämst i Sverige
Chalmers är, tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm, sämst i Sverige när det gäller könsbalans bland de anställda och har lägst andel kvinnorna bland professorerna.
Under 2018 presenterade dåvarande rektor Stefan Bengtsson ett jämställdhetsprojekt, Genie, med en budget på 300 miljoner kronor.
Projektet skulle bland annat nå målet 40 procent kvinnliga professorer till 2029.
”Mer grabbigt”
Pernilla Wittung-Stafshede hade då just återvänt till Chalmers efter 20 år på andra universitet i Sverige och USA.
”Jag märkte att Chalmers var mycket mer grabbigt. Det kändes som att det fanns nätverk av seniora manliga professorer, en sån där gammaldags kultur som sitter i väggarna där männen styr i hemlighet bakom stängda dörrar”, säger hon.
Just USA är värt att titta närmare på i sammanhanget.
Kvinnor utgör nu minst hälften av heltidsstudenterna med sikte på MBA, Master of Business Administration, vid de fem bästa handelshögskolorna, skriver WSJ.
Stor ökning
Ser man till de 50 bästa skolorna i USA, Kanada och Europa är andelen kvinnor 42 procent av heltidsstudenterna i MBA – en ökning från 33 procent för ett decennium sedan.
Många skolor är angelägna att visa att de utexaminerar tillräckligt många kvinnliga topptalanger för att möta den efterfrågan som finns, säger Elissa Sangster.
Hon är vd för Forté Foundation, en ideell organisation som arbetar för fler kvinnor i företagsledande roller via affärsutbildningar.
”Nödvändigt”
“50-50 på utbildningarna är nödvändigt”, säger hon.
”Om vi inte ger kvinnor lika tillgång till dessa möjligheter, betyder det att de inte får utbildningen, de får inte jobbet, de får inte lönen.”
Kvinnor leder i dag cirka 10 procent av företagen på Fortune 500. En låg, men en dubbelt så hög andel, som för fem år sedan.
Relaterad läsning:
Topplista: Här är världens mäktigaste kvinnor
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.