Under lång tid har techbolagens största problem varit kompetensförsörjningen. Nu är det i stället balansräkningen. Vad gör man då om man är en av branschens alla talangscouter?
Raset: De blir techbolagens första offer
Mest läst i kategorin
75 procent av Spotifys Talent Team påverkas när bolaget ska spara, skriver tidningen Chef i en artikel om techbranschens personalavdelningar. Meta, Amazon och Twitter är bara några av de bolag som är igång med massiva nedskärningar av sin personalstyrka.
Rekryterare inom techbranschen – som framför allt har sysselsatt sig med att försöka matcha rätt kompetens till uppdragsgivaren och med att tävla om det otillräckliga antalet utbildade – får nu en roll de är helt otränade för.
Techbolagen i kraftig omvandling
Få av dem har någon vana vid att säga upp folk på ett bra sätt.
Eller som matchningsföretagaren Filip Strömbäck uttrycker det i tidningen Chef: De behöver gå från att syssla med Talent Acquisition till att jobba med Talent Liquidation.
Men hr-avdelningarna på techbolagen är inte vana vid och ofta inte utbildade för den rollen. Ledarskapsexperten Siri Wikander konstaterar att neddragningar kräver administration i flera led, med formella förhandlingar, avtal och stödåtgärder.
Men inte bara får hr på de olika företagen en ny uppgift – deras egna positioner är bland de mest hotade. Deras främsta uppgift var att dra den eftertraktade och alltför fåtaliga personalen till bolagen.
Rekryterare övertaliga
Nu ser situationen helt annorlunda ut, och överst på listan om vem i personalen som ska bort hamnar talangscouterna lätt själva.
Det är alltså sannolikt att en uppsjö av rekryterare nu kommer att få söka sig till den öppna arbetsmarknaden igen – om de inte snabbt kompletterar sin utbildning.