“Förlåt för mitt sena svar”. Så har du kanske behövt skriva i ett mejl någon gång. Du är inte ensam – mejl är en stressfaktor för många.
Mejl-ångest? Då är du inte ensam
Mest läst i kategorin
Något kom i vägen. Du hann inte. Du glömde bort.
Men det mest troliga var – erkänn – att du helt enkelt undvek att svara.
Mejl är en stor del av vår vardag, i jobbet, med kunder, kontaktnät, och med våra vänner. Vissa har strategier för hur de ska beta av sin mejlkorg, för andra är en fullmatad inkorg en ovälkommen stressfaktor.
Vissa personer känner en press att ständigt hålla kontakt med människor, andra känner en press att formulera perfekta mejl.
Psykisk och känslomässig reaktion
Uppgifter som upplevs som ångestfulla och jobbiga skapar en känslomässig, psykisk och ibland även fysisk press på oss. Att prokrastinera och skjuta upp saker handlar ofta om rädsla och oro, skriver Forbes.
Det är troligen detta som händer när du svarar på ett mejl flera dagar för sent.
Många mejl varje dag
Enligt Forbes tar de flesta i genomsnitt emot minst 120 mejl om dagen och kollar sin mejlkorg runt 15 gånger om dagen.
Det ständiga flödet av information och meddelanden kan både upplevas som stressande och tidsödande. Framför allt när de flesta av oss läser mejlen i våra telefoner, som vi ständigt bär med oss – och därför tar arbetsdagen nästan aldrig slut.
Så undviker du stressen
Det kan vara en god idé att stänga av notifikationer på kvällar och helger, samt att undvika att kolla igenom mejlen utanför arbetstid.
Känner du en paralyserande känsla inför en uppgift, ta en stund och fundera över vad det egentligen handlar om.
Försök också att dela upp uppgiften i mindre, överkomliga bitar. Ta inte allt på en gång. Skriv ett mejl åt gången och beta av inkorgen lite i taget.
Läs även: Bedragare skickar jobberbjudanden via Whatsapp
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.