Kanske minns du arbetstermen quiet quitting från förra året? Nu är det istället ilska som driver unga arbetssökande. Här reder vår karriärcoach Nina Jansdotter ut begreppen bakom det virala fenomenet “rage applying” på TikTok.
Karriärcoachen: Så fungerar rage applying
Mest läst i kategorin
“Rage applying” är en trendande hashtag på TikTok som på senare tid kommit att användas av unga anställda som tröttnat på en, eller flera aspekter av sitt jobb.
Ett missnöje som i det här fallet genererar i att unga talanger börjar söka jobb mycket aggressivt, ibland upp till ett dussin jobb under en dag, för att sedan öppet dissa sin forna arbetsgivare på Tiktok när de funnit en ny anställning, och uppmana andra att göra detsamma.
Rage applying vs quiet quitting
Rage applying kan jämföras med förra årets fluga “quiet quitting”, där den anställde också kan uppleva ett missnöje på arbetsplatsen, men ändå väljer att jobba kvar. Inte sällan på bekostnad av personligt engagemang och arbetsglädje.
Så vilken strategi är att föredra och hur bör du agera om du inte trivs på jobbet? Här delar vår karriärcoach Nina Jansdotter sin syn på rage applying och tipsar om långsiktiga lösningar.
1. Fokusera på uppgiften
Oavsett vad det är som gör att du vill byta jobb finns det absolut fördelar med ett aktivt och koncentrerat jobbsökande. Det betyder att du bestämmer dig, sätter upp tydliga mål och lägger ned tid på att leta efter ett nytt arbete.
Att skicka ut flera ansökningar till potentiella arbetsgivare samtidigt breddar också dina valmöjligheter på ett helt annat sätt än om du söker ett enstaka jobb då och då.
Utifrån det perspektivet kan rage applying absolut ge frukt i jobbdjungeln och snabbt tvinga fram en förändring, vilket hashtaggen på TikTok även visat.
Ilska kan alltså ha sina fördelar, om den kanaliseras på konstruktivt sätt som gynnar dina mål, enligt Nina Jansdotter. Långsiktigt kan det dock vara problematisk att låta sig styras av humör eller händelser, istället för att gå till botten med problemet.
Kanske har du inte ens talat om för din nuvarande arbetsgivare hur du upplever din arbetssituation? Genom att göra det istället för att agera spontant ger du er båda en möjlighet att rätta till det som skaver.
2. Fatta medvetna beslut
Impulsivt agerande är att fly från något. Särskilt om du inte hunnit stanna upp och analysera vad det är som gör att jobbet inte längre motiverar dig.
Att hoppa på första bästa jobbmöjlighet är därför inte rätt strategi, om du vill få till en hållbar förändring. Det kan samtidigt sända ut fel signaler till en ny arbetsgivare som ju vill att du söker nya möjligheter av rätt anledningar. Inte bara föra att trycka till någon på din gamla arbetsplats.
Ta dig därför tid att landa i medvetna beslut, som bygger på den du är och vad du vill, snarare än att du brusat upp på din chef eller känt dig orättvist behandlad. Om inte är risken stor att inte heller dina kommande anställningar kommer uppfylla dina förväntningar.
3. Värna om ditt personliga varumärke
Att hänga ut negativa upplevelser med före detta kollegor på TikTok eller via andra sociala medier kan försvåra din sak. I synnerhet om framtida arbetsgivare skummar igenom din profil och ser att du talat illa om före detta chefer och kollegor.
Har du återkommande gjort den typen av utspel är risken stor att ditt personliga varumärke naggas i kanten – oavsett hur eftertraktad du är.
Att göra ett snyggt avslut när och om du byter jobb är därför väldigt viktigt. Både för dig själv och din arbetsgivare. Inte minst eftersom era vägar kan komma att korsas igen vid andra tillfällen på arbetsmarknaden, eller via gemensamma kontakter.
Tänk även på att det tar tid att landa i en ny arbetsroll och att presumtiva arbetsgivare ofta tittar på hur länge du stannat på dina tidigare anställningar.
4. Ha tålamod
Tålamod är inte bara en dygd. Det är en egenskap som spelar dig i händerna om du har is i magen.
Tyvärr kan tålamod också vara något av en bristvara bland dagens talanger som vill att utvecklingen ska skyndas på i både karriärstegen och i lönekuvertet. Som tillägg till det ska jobbet även vara uppfyllande och kul.
Senaste nytt
Viktigt att komma ihåg är dock att även ett drömjobb kan upplevas motigt i perioder. Det betyder att du inte kommer älska alla delar av ditt arbete, men att jobbet ändå måste göras.
Kanske kommer du inte heller komma överens med precis alla i ditt arbetslag eller älska din chef, men det är en del av det mänskliga samspelet och arbetslivet. Ha tålamod och låt utvecklingen komma gradvis.
Vill du läsa mer om jobb, karriär och personlig utveckling? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs även: Blev förbannad på jobbet – sökte 15 nya
Läs även: Senaste arbetstrenden: ”Quiet Quitting”
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.