Om du slipper åka till kontoret så kan du spendera den tiden med att jobba hemifrån mer effektivt. Eller? Din chef tror dig inte.
Jobba hemifrån mer effektivt? Din chef tror dig inte
Mest läst i kategorin
I en undersökning med 675 chefer på styrelsenivå gjord av analytiker på UBS Group AG i maj förväntar sig 40 procent att deras anställda jobbar hela sin femdagarsvecka på kontoret de kommande två till fem åren. Det är fortfarande lägre än före pandemin (52 procent) men högre än siffrorna för december som låg på 37 procent, skriver Bloomberg.
Hela 88 procent av de tillfrågade cheferna instämde inte i förslaget att arbete hemma var lika eller mer produktivt än att vara på kontoret.
Variansen mellan länder sjunker
Argumenten för kontorsarbete är många: Det är där nya rekryter lär sig jobbet, det upprätthåller företagskulturen, det underlättar samarbete. Bloomberg skriver att andelen chefer som föredrar kontorsarbete stigit sen starten av pandemin – den har pågått under en längre tid vilket givit cheferna att fundera på saken.
Att variansen mellan olika länder sjunkit över tid är också ett tecken på att cheferna bestämt sig: Du ska in på kontoret.
Kan förhandla om det
Det skapar dock en möjlighet för förhandling – anställda som föredrar att jobba hemifrån kan byta till företag som erbjuder det, och företag som vill konkurrera om högkvalificerade anställda kan erbjuda hemarbete som ett lockbete. Hemarbete kan ha andra fördelar för den anställde som är värda att förhandla om, utan att behöva dra till med skrönan om att jobba hemifrån är mer effektivt.
“För arbetsgivare riskerar en alltför styv linje för kontorsarbete att undergräva parallella ansträngningar mot större mångfald och inkludering, särskilt i äldre led. De kan insistera på ansikte på gryning till skymning på kontoret fem dagar i veckan. Men de kommer inte att vädja till dem med ansvar som tar hand om familjen ung eller gammal”, skriver Bloombergs kolumnist Chris Hughes.
Läs mer: Få kan jobba hemifrån
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.