Dagens PS

Jobb-ångest? Så vet du när det är dags att byta bana

Jobb-ångest? Så vet du när det är dags att byta bana
Semestern närmar sig slutet, och jobbångesten sätter in – men hur vet man om man ska byta jobb?
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 08 juli 2023Publicerad: 08 juli 2023

Suget i magen av obehag kan vara ett av tecknen på att det är dags att byta jobb. Tillbaka-till-jobb-ångesten infinner sig när semestern närmar sig slutet – men när är det dags att säga upp sig, och vad gör man i så fall?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillbaka-till-jobb-ångest får vi nog lite till mans, men det behöver inte betyda att det är dags att byta jobb. I stället kan det helt enkelt handla om att vi haft en bra semester, säger psykologen Liria Ortiz till Dagens Nyheter.

Jagar positiva känslor

“Jag tror att vi ofta jagar positiva känslor”, säger hon. “Negativa känslor om jobbet efter semestern kan signalera något positivt om hur man haft det under ledigheten.”

De flesta tycker nog att första tiden tillbaka på jobbet efter ledigheten är trög. Det är vad man känner på längre sikt man bör vara uppmärksam på.

ANNONS

Senaste nytt

Var uppmärksam på signaler

“Om de negativa känslorna kvarstår under en längre tid, då är det en signal på att du måste göra en förändring”, säger Liria Ortiz enligt DN.

Kommer man då till insikten att det nuvarande jobbet inte är framtiden finns det saker att fundera på innan man säger upp sig.

En är enligt Ortiz vad det är man vill undvika, och en annan är vad det är man vill ha i stället, känslomässigt och jobbmässigt.

Kan vara annat än jobb

ANNONS

“Många gånger tänker vi mycket på vad det är man vill uppnå men glömmer den här andra delen, det undvikande”, säger Liria Ortiz enligt DN.

“Det är något som gör att du vill ha en förändring, och då måste du kunna titta närmare på det.”

Kanske är det inte ens själva jobbet som behöver förändras, utan det kan handla om att ha en meningsfull fritid som uppväger de negativa känslorna från jobbet.

Tips från psykologen

Vill du helt byta bana? Ta då hjälp från någon som gjort det, och låt dig inspireras av denne.

Tänk också på hur just du hanterar förändringar. Är du en sådan som hellre tar små steg, eller släpper du hellre på dammluckorna fullt ut?

Ta reda på exakt vad som krävs för att nå dit du vill. Behöver du en särskild utbildning? Kan du få en praktikplats?

Var beredd på att saker kanske inte blir som du tänkt dig. När det gäller förändringar handlar det om en process, och det är sällan en spikrak väg till målet.

Läs även: Obama: Så här lyckas du i karriären

ANNONS

Läs även: Bill Gates: Fem råd jag önskar jag fått som ung

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]