H&M “hyvlar ner” arbetstiden för sin heltidsanställda butikspersonal. Samtidigt söker klädkedjan ny personal – för behovsanställning med en garanterad arbetstid på 0 timmar.
H&M nyanställer: "Som på 1800-talet"
Mest läst i kategorin
För några dagar sedan rapporterade Aftonbladet att klädjätten H&M gjorde sig av med butikspersonal i Sverige genom så kallad “hyvling”. Det innebär att personal som arbetat upp till heltid får jobba betydligt färre timmar i veckan. Det finns bland annat fall där heltidspersonal fått gå ner till fem arbetstimmar per vecka.
De anställda måste antingen acceptera det nya kontraktet eller säga upp sig.
Och mitt i “hyvlingen” söker H&M ny butikspersonal.
“Som i Mina drömmars stad”
På sin hemsida har modejätten publicerat annonser där de riktar sig till personer som “söker nya utmaningar och vill ha en möjlighet att växa i en miljö med högt tempo”. Bland annat utlovar H&M ”bra utvecklingsmöjligheter” på ”en arbetsplats där medarbetarna trivs”.
I beskrivningen av tjänsten finns en garanterad arbetstid – på 0 timmar.
Det betyder att den som får tjänsten endast arbetar när butiken har behov. Linda Palmetzhofer vid Handelanställdas förbund är kritisk.
“Det är både absurt och osmakligt, men tyvärr inte oväntat. Man drar ner på timmarna men behovet av arbetskraft är trots allt detsamma. Nu får de sova med mobilen i handen i hopp om att vara först att svara på meddelande om några timmars jobb”, säger hon till Aftonbladet.
“Det påminner om arbetsmarknaden i slutet av 1800-talet som Per Anders Fogelström beskriver i Mina drömmars stad, där arbetarna varje dag fick stå med mössan i hand och hoppas på jobb”, fortsätter hon.
Senaste nytt
“Hungriga vargar jagar bäst”
Enligt Handelanställdas förbund är detta en medveten strategi från H&M – modekedjan vill själv kunna bestämma vilka anställda man ska behålla. De som är “hungrigast” får vara kvar.
“Deras tanke verkar vara att ‘hungriga vargar jagar bäst’. De vill anställa fler, med sämre lön och färre timmar på kontrakten. Eller inga timmar alls. Det innebär maximal flexibilitet för arbetsgivaren och minimal trygghet för den anställde”, säger Linda Palmetzhofer.
Nyligen redovisade H&M dystra siffror för det fjärde kvartalet. Men så sent som förra veckan presenterade Danske Bank en analys där de skrev att “det värsta kan vara över för H&M” och samtidigt steg modejättens aktie på Stockholmsbörsen. Ägarfamiljen Persson köpte också aktier i bolaget för 1,4 miljarder kronor.
Missa inte:
Här får du betalt – för att gå till jobbet
Äggpriserna skenar i USA – då händer det här
Personal på Espresso House: ”Som en diktatur”
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.