Dagens PS

Här får du betalt – för att gå till jobbet

betalt
Extra betalt - för att gå till jobbet. (Foto: CC)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 27 jan. 2023Publicerad: 27 jan. 2023

I Storbritannien vill företag gör någonting åt den den rådande bristen på personal, och tar nu till en oväntad metod. Anställda ska få betalt för att gå till jobbet fem dagar i veckan. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu ska flera företag i Storbritannien försöka råda bot på den stora personalbristen i landet – och ger en premie till den som är på plats på kontoret fem dagar i veckan. Anställda får helt enkelt betalt för att gå till jobbet. Det rapporterar Bloomberg.

“Lönerna har ökat ganska märkbart för anställda som kan tänka sig att arbeta på plats fem eller fler dagar i veckan”, säger James Reed, ordförande för rekryteringsfirman Reed, i en intervju med Bloomberg.

Sedan november har lönerna i Storbritannien stigit med 7,2 procent.

Personal fattas

Storbritannien har en situation där det fattas personal i flera yrkesgrupper.

Efter Brexit, då arbetskraftsinvandringen minskade, har många lågbetalda yrken tappat arbetskraft. Och sedan pandemin har många blivit bekväma med att arbeta på distans – och söker sig till jobb där det är möjligt.

Behovet av personal är därför extra stort inom vården, samt hotell- och restaurangbranschen – där personalen inte kan arbeta på distans.

Kan ställa mer krav

Det stora behovet av personal i Storbritannien innebär att arbetstagare nu kan ställa krav på sina arbetsgivare, be om mer flexibilitet och fler fördelar. Det har skett ett slags skifte, där maktbalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare förändrats.

ANNONS

“Det handlar inte bara om pengar. Det är också krav som rör flexibilitet”, säger Liz Martins, ekonom på HSBC Bank Plc I Storbritannien, till Bloomberg.

Och önskemålen blir bara fler.

“En av våra kunder berättade om en rekrytering där en kandidat efterfrågade en “duvet day” per månad”, berättar hon.

En så kallad “duvet day” kommer från det engelska ordet för täcke, och innebär kort och gott att man kan be sin chef om att få stanna hemma – om man inte har lust att gå till jobbet. Det skiljer sig från en vanlig semesterdag, eftersom man inte behöver säga till i förväg. Flera arbetsgivare i Storbritannien och USA erbjuder sina anställda en eller ett par “duvet days” i månaden.

Läs även: Hälften av Tysklands företag rapporterar personalbrist

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS