Dagens PS

Gruppen som drabbas hårdast av ålderism – inte de du tror

Kvinnor är mindre benägna än män att anställas i nybörjarroller eller befordras till chefsposter. En vanlig motivering är att de "vill för mycket" eller att det "inte är deras tur ännu."
Kvinnor är mindre benägna än män att anställas i nybörjarroller eller befordras till chefsposter. En vanlig motivering är att de "vill för mycket" eller att det "inte är deras tur ännu." (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 sep. 2024Publicerad: 23 sep. 2024

Ifrågasatt, utpekad och motarbetad på grund av ålder eller könstillhörighet? Diskriminering kommer tyvärr i alla skepnader. Här är gruppen som enligt en ny studie har det tuffast – och resultatet kan överraska.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För gammal, eller för ung?

Nja.

När vi pratar åldersdiskriminering, eller så kallad ålderism, är det faktiskt en mer relevant frågeställning än man kan tro.

Unga kvinnor dubbelt så utsatta

Ny forskning från LeanIn och McKinsey & Co. visar nämligen att yngre kvinnor i 20- och 30-årsåldern är långt mer utsatta för just detta på arbetsplatsen, än både äldre kvinnliga kollegor, och män i sin egen ålder.

De är därmed nästan dubbelt så utsatta för att möta oönskade kommentarer kring ålder, utseende eller bristande erfarenhet än män, skriver CNBC.

Omkring hälften, 49 procent, av kvinnor i 20-årsåldern, och 37 procent i 30-årsåldern, upplever därför att deras ålder haft en negativ inverkan på deras karriär.

Unga kvinnor ses som oerfarna, medan de i medelåldern anses ha för mycket vårdansvar.
Unga kvinnor ses som oerfarna, medan de i medelåldern anses ha för mycket vårdansvar. (Foto: Unsplash)
ANNONS

Senaste nytt

För unga eller för gamla

ANNONS

Ett resultat som kan ställas mot 24 respektive 29 procent av kvinnorna i 40- och 50-årsåldern – den grupp som i någon mån kan tänkas ligga närmare till hands för ålderism, tillsammans med de som redan passerat 50-strecket.

Så är det alltså inte – enligt just denna studie. En viktig distinktion i sammanhanget, eftersom ålderism generellt slår hårdare mot kvinnor än män.

Unga kvinnor ses som oerfarna, medan de i medelåldern anses ha för mycket vårdansvar.

Läs också: Dråpslaget för kvinnliga chefer – full jämställdhet om 48 år. Dagens PS

Inte deras tur

Breddar vi synfältet är kvinnor, oavsett ålder, mindre benägna än män att anställas i nybörjarroller eller befordras till chefsposter. En vanlig motivering är att de “vill för mycket” eller att det “inte är deras tur ännu”, skriver CNBC.

Här visar en annan, nyligen utförd undersökning, samtidigt att den turen, trots vissa framsteg, kan komma att dröja decennier.

Varför?

En stor skillnad är att kvinnor ofta bedöms utifrån vad de redan åstadkommit, medan män marknadsförs baserat på sin potential.

ANNONS

En annan att kvinnor inte åtnjuter värdet av mentorskap i samma utsträckning som sina manliga kollegor.

Läs även:

Olycksbådande: Män i sina bästa år lämnar arbetslivet. Dagens PS

Expertens varning: Då kan vinnaren förlora. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS