Dagens PS

Företagande: Här är Sverige sämst i Norden 

Sverige sämst i Norden
Kvinnor stöter på fler hinder än män när de ska starta eget (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

Vi må vara ett av världens mest jämställda länder. Men när det kommer till kvinnor och företag är verkligheten en annan. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drömmen om att lämna den traditionella arbetsmarknaden till förmån för entreprenörskap frodas hos både män och kvinnor. Trots detta haltar det kvinnliga företagandet – och det kraftigt. 

Sämst i Norden och Baltikum 

En ny undersökning från Visa visar att Sverige ligger sämst till i både Norden och Baltikum när det gäller andelen kvinnliga entreprenörer. Medan 31 procent av företagarna i exempelvis Litauen är kvinnor, är motsvarande siffra för Sverige bara 22,4 procent. 

Detta går i linje med en undersökning från Svenskt Näringsliv, som visar att bara drygt en av fyra företagare i Sverige är en kvinna – vilket kan jämföras med snittet i Europa som ligger på en av tre. 

“Det är förvånande att vi placerar oss så lågt ned med tanke på att vi anses vara ett så jämställt land. Dessutom har vi en högre sysselsättningsgrad bland kvinnor än i de flesta andra länder”, säger Isabelle Galte Schermer, jämställdhetsexpert på Svenskt Näringsliv.

ANNONS

Senaste nytt

Stora hinder

Trots detta, drömmer kvinnor i lika hög utsträckning som män om att starta eget. Men till skillnad från män är det betydligt färre kvinnor som faktiskt gör slag i saken. Något som, enligt en rapport från Tillväxtverket, kan bero på att kvinnor möter fler hinder än män.

Deras rapport pekar på att kvinnor bland annat har svårare att få finansiering. De har dessutom ofta ett mindre nätverk och saknar kvinnliga förebilder.

Tar färre risker

ANNONS

Något som dessutom kan sätta käppar i hjulet är kvinnors benägenhet att ta risker. Visas undersökning visar nämligen att kvinnliga entreprenörer generellt är mindre riskbenägna än sina manliga kollegor. 

Bara 22,8 procent av kvinnorna uppgav att de känner sig bekväma med att ta risker, jämfört med 44,7 procent av männen. 

Därtill uttrycker fler kvinnor än män osäkerhet över finansiering – vilket också kan agera bromskloss. 

Trots detta visar undersökningen också att både män och kvinnor är lika motiverade av att vara sin egen chef och att skapa kontroll över sitt eget arbetsliv. Men medan kvinnor oftare drivs av passion för en specifik idé, är män mer fokuserade på att bli ekonomiskt oberoende – något som delvis kan förklara skillnaderna i benägenhet att faktiskt ta steget.

Läs också: 

Överraskande siffror: Mogna kvinnor intar börsen. Dagens PS

Kvinna på jakt efter riskkapital? Så gör du. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS