Fler amerikanska män i åldern 25-34 bor kvar i sina föräldrars hem än någonsin. Samtidigt arbetar färre än någonsin.
Färre unga män arbetar – och fler bor kvar hemma
Mest läst i kategorin
Det är Bloomberg som rapporterar om statistiken att bland unga manliga amerikaner är det färre som jobbar och fler som bor kvar hemma hos sina föräldrar.
1970 var det 8,6 procent av männen i åldern 25-34 som bodde kvar i sitt föräldrahem. 2020 är det 20,8 procent – en siffra som visserligen ökat på grund av pandemin, men inte särskilt mycket då det 2018 var 19,6 procent som bodde hemma.
Samtidigt var 96,3 procent av männen i samma ålder en del av arbetskraften 1970, siffran har krympt till 87,4 i maj år 2021.
“Kan vara en tillflykt”
Hur många som tillhör båda kategorierna, alltså att de både är utanför arbetskraften och bor kvar hos sina föräldrar. Bloomberg skriver också att statistiken inte visar vilken av faktorerna som orsakar den andra – men det är klart att de är länkade.
“Föräldrahuset kan vara en tillflykt, men också en fälla som hindrar unga män från att starta sin karriär”, skriver tidningen.
Utbildningsnivå är en av de tydligaste mätpunkterna i statistiken, för dem som inte gått på högskola eller universitet har andelen som bor kvar hemma ökat från runt 10 procent i mitten av 1990-talet till över 25 procent i dag.
”En växande andel unga män utan kandidatexamen bor hemma. Denna trend bidrar till ett lägre arbetskraftsdeltagande”, skriver The Conference Board, en forskningsorganisation med stöd från näringslivet.
Länkat med ökning i dator- och tv-spel
Att vara utanför arbetskraften innebär att man inte har ett jobb och inte heller letar efter ett. En forskningsrapport från ekonomer på Princeton, University of Chicago och University of Rochester. 2017 konstaterade att en ökning i dator- och tv-spelande stod för mellan 38 och 79 procent av skillnaden i hur mycket tid yngre män spenderade på betalt arbete jämfört med äldre män.
Men många dras också med hälsoproblem:
”Nästan hälften av de män som inte är i arbetskraften tar smärtstillande läkemedel varje dag; och i nästan två tredjedelar av dessa fall tar de receptbelagda smärtstillande medel”, skrev Princeton-ekonomen Alan Kreuger i rapporten enligt Bloomberg.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.