Är det dags för löneförhandling på jobbet? Dagens PS listar experternas fem bästa tips på hur du uppnår dina mål när du tar snacket med chefen.
Experternas tips: Så ska du löneförhandla
Mest läst i kategorin
Nu är det hög tid för löneförhandlingar på jobbet.
Var beredd på att du kanske inte kan höja dig till den lön som du önskar. Inflationen och de höga elpriserna har slagit hårt mot flera företag, vilket kan innebära att det inte blir så mycket extra klirr i kassan.
Men den som är tillräckligt förberedd, har tydliga mål och argument, kan nå långt under förhandlingarna, genom några enkla tips. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kom förberedd
Förbered dig inför mötet. Ta fram konkret fakta på vad du har åstadkommit under året och vilka mål du uppnått.
“Det är nog det som de flesta faller på, att inte ha förberett sig ordentligt”, säger Molly Adler Bergman, facklig rådgivare på Unionen, till DN.
Fem nyckelargument
Utifrån det du bidragit med och de mål du uppnått – presentera fem nyckelargument som motiverar en högre lön.
“Du kan inte ha en ”jante” på axeln, utan se efter vad företaget värdesätter och visa upp de aktiviteter du gjort. Eller ha en logg där du samlar det du gjort, kontinuerligt. Det gäller att kunna sälja in sig själv, vi svenskar måste bli bättre på det”, säger Barbara Lidholt, löneexpert på konsultföretaget WePartner, till DN.
Ha koll på lönestatistiken
Inför en löneförhandling bör du se över lönestatistiken, så du har ett hum om vad din lön bör ligga på.
Diskutera gärna lönesättningen med dina kollegor, alternativt med personer i samma yrkesroll eller bransch.
Förhandla – inte bara om lönen
Tänk på att du kan förhandla om flera saker – inte bara din lön.
Kanske är det någonting särskilt du saknar eller vill ha mer av? Extra semesterdagar, några timmars ledighet på fredag eller en vidareutbildning, till exempel?
“Tänk kompetensutveckling, pension, möjlighet att arbeta hemifrån eller att ta två timmar extra ledigt på fredagar för att få mer tid med barnen. För det finns andra värden än just lön”, säger Barbara Lidholt.
Prata om personlig utveckling
Lönesamtalen är ett ypperligt tillfälle att berätta om hur du skulle vilja utvecklas inom företaget. Du kanske vill lära dig någonting nytt, eller få mer ansvar?
“Med högre, bredare kompetens är det också troligare att det avspeglar sig på lönen om man tänker i ett längre perspektiv,” säger Barbara Lidholt till DN.
Läs även:
Tips: Så hanterar du besvärliga kollegor
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.