Dagens PS

Experter: Dold agenda bakom techjättens reform

Varför är det så tomt på kontoret och vad är det egentliga syftet med det så kallad RTO-mandatet?
Varför är det så tomt på kontoret och vad är det egentliga syftet med det så kallad RTO-mandatet? (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 03 okt. 2024

Stärkt företagskultur. Högre effektivitet. Ökat lärande. Så löd delar av incitamentet bakom Amazons omdiskuterade kontorsreform nyligen. Men var det verkligen hela sanningen?

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi bli”, lyder den trallvänliga visan.

En trösterik slinga som faktiskt aldrig varit mer aktuell, när de så kallade RTO-mandaten nu duggar tätt.

Att “vara tillsammans på kontoret” är helt enkelt betydande, vilket också underströks Amazons vd Andy Jassy i samband med att hans bolag tog täten, och motiverade en återgång till kontoret.

Detta genom att införa en strikt policy som anmodar Amazons anställda att vistas på kontoret fem dagar i veckan från och med 2025, vilken sedan dess blivit något av en följetong.

Att vistas på kontoret är betydande anser Amazons vd Andy Jassy.
Att vistas på kontoret är betydande anser Amazons vd Andy Jassy. (Foto: Isaac Brekken/ AP /TT)

Jämställt eller inte?

Till att börja med har de faktiska orsakerna bakom RTO-mandatet stötts och blötts. Ett väl använt argument mot distansarbete har till exempel varit att det bidrar till ojämlikhet på arbetsplatsen.

En tes som nyligen motbevisades av en grupp forskare, som tvärtom kunnat påvisa det motsatta i sin studie.

ANNONS

Senaste nytt

Anställda i uppror

ANNONS

Vidare har inslag som arga medarbetare och hot om uppsägningar hos techjätten kryddat intrigen, men även det omvända: företagsledare i andra bolag som stöttar och följer Amazons exempel.

Parallellt med detta har Amazons vd även beordrat en minskning av chefer, och en ökning av anställda per chef med 15 procent. Även det till 2025.

Ja, så där har det hållit på.

Nu kommer nästa bit i RTO-pusslet.

Lömsk plan

För tänk om det ovan nämnda gnabbet och gnetet från Amazons anställda inte bara är att betrakta som en olycklig bieffekt av RTO-mandatet, utan faktiskt spelar bolaget i händerna?

Det menar nu flera experter, som ser den strikta policyn från techjättens sida som en indirekt taktik där missnöjda anställda slutar – utan att bolaget behöver genomföra formella uppsägningar.

Ett scenario som inte bara är bakslugt, utan fullt möjligt – om än riskabelt, eftersom det bantar ned kostnader, men även dyrbar kompetens och teknisk expertis, konstaterar Fortune.

Oönskade konsekvenser

ANNONS

Risken är också att reformen utlöser en större våg av uppsägningar än vad som initialt var avsikten. Även det en möjlig utgång, givet den senaste tidens kraftfulla reaktioner.

Vi har tidigare kunnat rapportera att 73 procent av Amazons anställda överväger att säga upp sig som ett resultat av RTO-mandatet.

Och de är sannolikt inte ensamma.

Svårt att rekrytera

En undersökning från personalkonsultföretaget Robert Half i Australien, visar att 39 procent av kontorsanställda skulle lämna sina jobb – om flexibelt arbete minskades.

Tittar vi på effekten av en sådan utveckling visar en rapport från 2023, utförd av Unispace 2023 att nästan hälften av de arbetsgivare som infört RTO, har upplevt högre personalavgångar än förväntat och rapporterat svårigheter med rekrytering.

Nu kan alltså Amazon stå inför samma risker – oavsett underliggande motiv. I synnerhet om andra teknikföretag lockar med mer flexibla arbetsvillkor.

Läs mer:

Det verkliga skälet att återgå till kontoret – inte jämlikhet. Dagens PS

ANNONS

Kontoret eller inte – så tycker företagsledarna. Dagens PS

Revolt mot Amazon: “Jag vägrar gå tillbaka”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Försäkra din inkomst upp till 150.000 kr/mån

Hej chef! Försäkra din inkomst upp till 150 000 kr/mån Som chef möter du ofta utmaningar – skydda din framtid med Unionen Chefs inkomstförsäkring. Vill du ha ännu mer trygghet? Förstärk skyddet med vår tilläggsförsäkring – extra säkerhet för bara 100 kr extra i månaden!

Läs mer här!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS