95 procent av kontorspersonalen vill ha flexibel arbetstid, enligt en undersökning i USA. Att då tvinga personalen till onödiga möten på kontoret borde hamna på samma soptipp som faxmaskinen och skrivmaskinen, tycker arbetsmarknadsexperten Koen Blanquart.
Experten: Tvinga inte personalen till dumma möten
Mest läst i kategorin
I en artikel i finanstidningen Fortune intervjuas arbetsmarknadsexperten Koen Blanquart som skrivit boken Suitcase Office. Han berättar om kontorspersonalen allt mer ser behovet att komma in på kontoret som en oförrätt eller ett straff.
Flexibel arbetstid högt i kurs
Han berättar i artikeln att enligt en undersökning som gjordes bland 10 000 kontorsarbetare så värdesätter 95 procent möjligheten till flexibel arbetstid högt. Ambitionen att gå dem till mötes på den punkten skjuts i sank av chefernas återkommande obligatoriska – och onödiga, möten:
“De värsta företagen överbelastar personalen med möten. Det är en frihetsdödare, men också en tidsdödare”.
Möteshetsen är en kvarleva – inte bara från tiden innan pandemin. Det är en kvarleva från industrisamhället, menar han.
Senaste nytt
Personalen slösar sin tid
Enligt en undersökning gjord vid universitetet UNC Charlotte så är var tredje möte helt meningslöst. Undersökningen gjordes i höstas, och kom fram till att låta dyr personal gå på möten kostar företagen tusentals dollar i intäkter varje år.
“Om man tittar på varför möten anordnas, hur de organiseras och hur de struktureras… så kan man se att de flesta möten kan, klyschan trogen, lätta att ersättas med ett epostmeddelande”, säger Blanquart i artikeln.
Att samla personal när det inte är nödvändigt är en sorts bestraffning, menar han. Att göra sig av med alla möten är inte rimligt. Men att hålla möten för mötets egen skull är lika dyrt som onödigt, och ganska tråkigt och otrevligt för personalen själv.
“Folk betalade, jag räknade på det här imorse, i snitt 16 000 dollar per år för att pendla, i snitt. Om det är för att åka in till kontoret för att höra chefen säga “siffrorna ser ut så här, ta en kopp kaffe och en sallad och åk hem igen”, så innebär det att man inte respekterar sin personal”, menar han.
84 procent av de tillfrågade i en annan jobbundersökning svarade att fördelen med att jobba hemifrån var att man slapp pendla till och från jobbet. Det är en växande fördel eftersom pendlingstiden växer. Sedan 2006 har tiden man spenderar i bil vuxit med 10 procent för att ta sig till jobbet, och tiden för de som åker kollektivt till jobbet har fördubblats.
Kontoren är fast i det förflutna, menar experten som säger att värdelösa möten borde gå samma öde till mötes som faxmaskinen och skrivmaskinen.
“Vår arbetsmiljö är redo för ett nytt arbetssätt och den teknologiska värld vi befinner oss i. Alla vet bäst hur man själv blir som mest produktiv och det är troligen inte att sitta och pendla in till dumma möten”, säger han.
Åtta timmars arbetsdag, att vara på kontoret 40 timmar i veckan och traditionella kontorsplatser är en kvarleva från industrimodellen, som klarat sig längre än sitt bäst före datum, tycker Blanquart.
Läs mer om arbete och karriär:
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Ny trend: Folk söker nya jobb “i vredesmod”
Blev förbannad på jobbet – sökte 15 nya
Senaste arbetstrenden: ”Quiet Quitting”
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.