Nu stiger dödsfallen på jobbet igen. “Det är fruktansvärt, men det är inte olyckor – de hade oftast kunnat förutses och förebyggas”, säger Per Nylén på Arbetsmiljöverket.
Expert om döden på jobbet: "Vill inte kalla det olyckor"
Mest läst i kategorin
Muhammed blev bara 14 år. Hans hjullastare välte, och krossade honom till döds. Det är ovanligt att så unga dör på jobbet, men han är en av hela nio som avlidit på jobbet den här sommaren.
Under pandemin gick antalet dödsfall ner eftersom fler kunde jobba hemifrån. Men nu ökar dödsfallen på jobbet igen.
MISSA INTE: 14-åring fick köra hjullastare på jobbet – dog – Dagens PS
Utredningen pågår
Arbetsmiljöverket kan inte kommentera det enskilda dödsfallet, eftersom utredningen pågår. Men i allmänhet berättar Per Nylén, avdelningsdirektör för enheten för användarregler på Arbetsmiljöverket om sin syn på de tragiska dödsolyckorna:
“Det är en fruktansvärd, enorm tragedi. Men det är inte olyckor”, säger han.
Senaste nytt
“Inga olyckor”
Han menar att olyckor låter som något som ingen kunde förutse. Men så är det inte med arbetsskador.
“Det som dödsfallen på jobbet har gemensamt är att det sällan eller aldrig gjorts någon riskbedömning innan. Hade man gjort en riskbedömning och åtgärdat riskerna, så hade man kunnat undvika i stort sett alla dödsfallen på jobbet”, säger Per Nylén.
Meteor i huvudet
Kan man verkligen vara helt säker på jobbet med rätt förberedelser, menar Per Nylén?
“Helt säker är man väl aldrig. Vem som helst kan träffas av en meteorit från rymden eller något. Men av de arbetsdödsfall vi sett är det tydligt att det nästan alltid beror på att arbetsgivarna är för dåliga på att ta sitt lagstadgade ansvar”, säger Per Nylén.
Dödsfall på jobbet är inte så uppmärksammat om det inte hänt något häpnadsväckande. En 14-åring som dör på jobbet är, tack och lov, väldigt ovanligt.
Elskåp rasade
Men samma vecka fick en elinstallatör ett elskåp över sig, vilket kostade honom livet. Det fick inte alls samma uppmärksamhet.
“Det är ofta byggarbetare, elektriker, yrkesförare eller ensamarbetare inom jordbruk, skogsbruk och fiske”, säger han.
I satsningar har man lyckats få ner dödstalen inom vissa branscher. Och andra har aldrig varit särskilt drabbade.
Vidskepligt att säga “olyckan är framme”
“Det är ofta mekaniskt arbete i industri och trafik som drabbas”, säger han.
Men varför vill han inte kalla dödsfallen för olyckor?
“Jag störs enormt av uttryck som att olyckan var framme. Det har något slumpmässigt, nästan vidskepligt över sig, som att det bara råkade hända. Det är inte sant. Det är en enorm tragedi för de inblandade och deras närstående. Och det vidrigaste är att det troligen hade kunnat undvikas om de berörda företagen hade tagit sitt ansvar”, säger Per Nylén.
Inte bara slår ihjäl sig
Det är inte bara dödsfallen som kan hindras menar han. Varje år dör ett antal på arbetsplatserna av att man slår ihjäl sig på olika sätt. Men desto fler drabbas av arbetssjukdomar och mindre skador som hade kunnat undvikas.
Tusentals får cancer på jobbet
“Cirka 3000 dör i cancer och hjärt/kärlsjukdomvarje år till följd av jobbet; t ex av efter stress, att de andas in giftiga kemikalier, svetsrök eller gruvdamm. Det är ca 50 gånger fler, och de dödsfallen hade också oftast kunnat undvikas genom riskbedömning och förebyggande åtgärder.
Kan ni göra mer för att tvinga arbetsgivarna att ta sitt ansvar?
“Vi kan såklart också bli ännu bättre på att informera om lagstiftningen”, säger han.
Men det är inte säkert att det räcker. Konsekvenserna kanske måste bli vassare:
“Vi kanske också måste tänka över om vi måste ha skarpare konsekvenser för de som inte utför det livsviktiga lagkravet på riskanalyser och framför allt förebyggande åtgärder. Det skulle trots allt rädda många liv per år”, säger han.
Livslångt handikapp
Det skulle minska dödsfallen och annat mänskligt lidande.
“För varje person som dör kanske det är tio som tvingas leva med arbetsskador eller livslångt handikapp. Det antalet skulle antagligen också kunna tvingas ner väsentligt”.
Dessutom tror han att arbetsgivare skulle behöva se det som en ekonomisk investering.
“Skador leder till sjukskrivningar, produktionsstörningar, behov av rekrytering till vikariat och så vidare. Det är utgifter som man slipper om man undviker en arbetsskada innan den inträffat”, säger Nylén.
Läs mer om olyckor:
Hundratals olyckor på vägarna – Dagens PS
Livsfarliga däckmissen – Dagens PS
Stora läckan från Tesla – 1000 olyckor – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.