Att ligga på en strand utomlands och jobba låter som en dröm för många. Men det kan också vara en mardröm när det är dags att betala skatt, varnar experter.
Drömjobb på strand kan ge mardröm i skatt
Mest läst i kategorin
Under pandemin har fler och fler företag erbjudit sina anställda möjligheten att arbeta på distans. Bloomberg spekulerar i vad som kommer att ske om den möjligheten kommer att fortsätta finnas efter pandemin, och massor av anställda tar tillfället i akt att leva ut drömmen – sitta och jobba på en strand i ett varmt land långt bort.
Tidningen kommer fram till att det troligen skulle innebära en mardröm när det är dags att deklarera. De jämför tre personer, en från USA, en från Storbritannien och en från Hong Kong som alla åker till Brasilien och arbetar därifrån. Det skulle bli en riktig röra med dubbelbeskattning.
Flera deklarationer – på olika språk
Robert Salter på skatte- och rådgivningsbolaget Blick Rothenberg varnar för ett mardrömsscenario: Skyldighet att lämna in flera skatteformulär i olika länder, på olika språk, och samtidigt förlora eventuella förmåner från skatteavtal mellan jurisdiktioner.
”Det kan bli en katastrof. Du kan behöva göra fyra eller fem skattedeklarationer”, säger han.
Samtidigt växer trenden bland företag som vill kunna erbjuda fina villkor när de ska rekrytera kompetent personal.
“Det här är mer än en gimmick. Det är ett ganska värdefullt livsstilserbjudande som kan vara det enda sättet att anställa bra människor”, säger Nick Bloom, ekonomiprofessor på Stanford University som forskat på trender inom hemarbete, till Bloomberg.
Undvik “personen på puben”
Skatteexperten Robert Salter har ett råd till dem som tänker försöka jobba på distans i ett annat land, och det är att noggrant undersöka med sitt företag vilka regler som gäller, och absolut inte lyssna på “personen på puben”.
”Många gånger hör du den här myten att om jag inte tillbringar 180 dagar i ett land är jag säker. Det är nonsens och är väldigt, väldigt farligt”, säger han.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.