Hälften av svenskarna vet inte hur mycket de betalar i lagstadgad arbetsgivaravgift – en sorts skatt och att miljardbelopp inte heller är öronmärkta för socialförsäkringarna.
De dolda skatterna du inte visste fanns
Mest läst i kategorin
På lönebeskedet betalar arbetsgivarna 220 miljarder kronor som går rakt in i statens kassakista och enligt skatteexperten Patrick Krassén på Företagarna är det en ”en ren skatt utan någon koppling ens på pappret till socialförsäkringarna”.
Utöver det försvinner ytterligare 57 miljarder kronor i dolda skatter till staten.
Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.
– När vi frågar våra anställda om de vet hur mycket vi betalar i arbetsgivaravgift, så är det ingen som vet. De skiter i det. Generellt är de flesta väldigt ointresserade, de har ingen aning om mycket skatt de betalar i dolda skatter. De tittar på lönebeskedet vad de får för bruttolön och på sista raden och så är de nöjda, säger Erik Fahlgren, som driver industrikoncernen Teamx, som verkar i norra Sverige.
Det skriver Tidningen Näringslivet, som ägs av Svenskt Näringsliv.
Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.
Handlar om mycket pengar
Statens skatteintäkter uppgår till 2500 miljarder till staten varje år, och arbetsgivaravgifterna står för ungefär en fjärdedel av det, menar Fredrik Carlgren. Han är Svenskt Näringslivs skatteexpert.
“Det är en enormt stor bit av kakan, men en stor del av det som betalas är inte är helt tydligt för den enskilde”, säger han.
Arbetsgivaravgiften infördes på 60-talet.
Sedan steg avgifterna under 70-talet och nådde över 38 procent. De sjönk en aning under 90-talet och ligger nu på 31,42 procent.
OECD-snittet för arbetsgivaravgifter är 16,5 procent.
Läs mer om skatterna och privatekonomin:
Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!
Skatteverkets miss – 1,5 miljoner fick fel info i sms
Trots varningarna hamnade elstödet fel
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.