Arbetsmarknaden kryllar av kompetenta personer med kapacitet att leda ett arbetslag. Ändå tycks många arbetstagare backa från ledarrollen när det kommer till kritan. Här läser du varför.
Därför tycker vi att ledarrollen är läskig
Mest läst i kategorin
Skälet till att fler personer inte tar steget fullt ut och antar en ledarroll, trots att de de facto har kompetens för det, kan stavas med ett ord – rädsla.
Detta enligt ett amerikanskt forskarlag vid University of Michigan, som tittat närmare på drivkrafterna bakom ledarskapsrollen och identifierat tre områden på temat rädsla som gör anställda mindre benägna att avancera till en chefsposition, skriver Chef.
Missa inte: Fem enkla tips som ökar trivseln på distans
1. Dominans
Att framstå som dominant eller auktoritär skrämmer enligt studien väldigt många arbetstagare. Främst då kvinnor, som ogärna vill uppfattas som “bossiga” eftersom det är att likställa vid ett skällsord.
2. Normer
Att följa normen är av stor vikt i de flesta gruppkonstellationer. Så även i ett arbetslag, där blotta tanken på att sticka ut och vara annorlunda är så obekväm att chefsrollen avskräcker. Främst då flera av deltagarna i studien är rädda för att hamna utanför gruppen.
3. Kompetens
Trots att flera deltagare i studien har dokumenterad erfarenhet och besitter kunskaper som skulle kunna generera i ett ledarskap, tycks rädslan för vad kollegor ska tycka större än möjligheten till ett avancemang. Bland annat då många arbetstagare oroar sig för att andra ska tycka att de är okvalificerade, skriver Chef.
Vill du läsa mer om jobb, karriär och personlig utveckling? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Relaterade artiklar:
Det här ska du aldrig fråga på en jobbintervju
Forskning: Då kan passion skada din karriär Dagens PS]
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.