Dagens PS

Därför mår mellanchefer sämre än andra

Mellanchef
Många mellanchefer upplever att de hamnar i kläm mellan anställda och överordnade. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 21 okt. 2022

Det är svårt att vara chef, men än värre att ha rollen som mellanchef. Det framgår av ny forskning som visar att mellanchefer löper högst risk att drabbas av utbrändhet. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Höga stressnivåer och svårigheter att förena arbete och privatliv är delar av de problem som mellanchefer upplever i dag.

Det visar en undersökning som gjorts av Slack Technologies Inc.:s Future Forum och omfattar mer än 10 000 kontorsanställda personer  i USA, Australien, Frankrike, Tyskland, Japan och Storbritannien, skriver Bloomberg.

43 procent utbrända

Enligt Slacks sammanställning uppger hela 43 procent av cheferna att de är utbrända. En diagnos som kan härledas både till pandemin och inflationen, där mellanchefer lätt hamnar i kläm mellan ledning och anställda och i någon mån står utanför gemenskapen på arbetsplatsen.

De saknar också ofta stöd uppifrån. Något som blivit extra påtagligt efter pandemin där övergången från distansarbete och medföljande konflikter hamnat på mellanchefernas bord.

Hit hör till exempel frågor som rör orättvisor eller missnöje på arbetsplatsen, där mellanchefen förväntas lösa problemet utan att brista i lojalitet mot sina chefer.

Det skapar en stress som får många att söka sig till yrkesroller som inte kräver personalansvar, istället för att ta nästa steg i karriären.

Att så många mellanchefer känner sig utsatta och ensamma gör det extra viktigt att investera mer i deras välmående. För att uppnå långsiktiga förändringar behöver mellanchefer även erhålla stöd uppifrån att arbeta mer självständigt, skriver Bloomberg. 

Läs även: Drömyrket där du stressar minst och tjänar bäst

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]