Här får du svar om klädkoder och vad som gäller i semestertider. Nyttig info både för anställda och arbetsgivare.
Chefsjurist: Visst kan du jobba i shorts
Mest läst i kategorin
Det är Arbetarskydds systertidning Lag & Avtal som ger läsarna svar på frågor om semester och arbetsrätt.
Bland annat är beskedet till dig som känner dig pressad över att alltid tvingas vara uppkopplad och tillgänglig att du inte behöver vare sig svara på mejl eller i mobiltelefonen under semestern.
I den meningen är semestern helig och skyddad i lagstiftningen. Hela idén med semester är att koppla av och vila.
Du kan för övrigt bortse från alla krav på att behöva inställa dig på jobbet när du har semester.
“Antingen har man semester eller inte. Är det så att man måste stå till förfogande, då är man inte ledig. Det kan finnas vissa chefstjänster där det ligger i jobbets natur att man alltid är tillgänglig, men som regel kan man inte kallas in. Skulle arbetsgivaren ändå tvinga dig att jobba under semestern har du rätt att få skadestånd, både ekonomisk ersättning för kostnader som det kan orsaka dig och allmänt skadestånd”, deklarerar Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, i artikeln där han även förklarar att du kan bära både shorts och linne på jobbet om det är sommar och stekhett.
“Finns det inte några särskilda förhållningsregler får du ha på dig i princip vad du vill. Man får såklart inte se ut hur som helst, man kan till exempel inte gå naken.”
Experten betonar dock att om arbetsgivaren har en annan uppfattning, om det finns en klädpolicy, så ska du följa den eller rättare sagt får en avvägning göras.
Dessutom måste du ha skyddskläder om ditt jobb kräver det, vilket känns självklart.
När det gäller unga och jobb finns det åldersgränser för vad de tillåts göra. Det är reglerat i arbetsmiljölagen och bland annat framgår det att en tolvåring endast får utföra enklare sysslor. Ju äldre barnet sedan blir utökas ansvaret. En 13-åring kan utföra mer avancerade uppgifter än en tolvåring och nästa gräns går vid 16 år medan inga särskilda regler gäller för18-åringar, enligt artikeln på Arbetarskydd.se.
I övrigt kan du inte ta semester när du vill, däremot lämna in önskemål om när du vill vara ledig. Arbetsgivaren bestämmer i slutändan men måste som regel planera för att lägga ut fyra veckors semester i juni, juli eller augusti. Du har alltid rätt till 25 dagars semester, med eller utan lön och med vissa undantag beroende på anställningens längd, exempelvis om du är vikarie.
Att på eget initiativ ta ledigt utan att ha semester är “olovlig frånvaro”, vilket kan resultera i en varning och krav på att omgående infinna sig på jobbet.
Du som har barn och inte får ihop barnpassningen kan inte, utan arbetsgivarens medgivande, ta med barnet till jobbet. Blir svaret nej är det bara att gilla läget, är beskedet från Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.
Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, berättar att det går att vabba under semestern, dock går det inte att ta ut föräldrapenning och semesterersättning samtidigt från arbetsgivaren, antingen eller gäller alltså.
Läs mer på Arbetarskydd.se om du har funderingar kring vad som gäller i frågor som rör semester och/eller arbetsrätt, informationen är berikande för både arbetsgivare och anställda.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.