Känns det motigt att återvända till jobbet efter semestern? Då kanske det är dags att byta jobb eller karriär.
Byta karriär? Så maxar du ekonomin under tiden
Mest läst i kategorin
Har du ofta söndagsångest inför en ny arbetsvecka? Får du en klump i magen av tanken att börja jobba igen efter semestern?
Då kanske det är dags att byta jobb – eller till och med karriär.
Aldrig för sent
Många som drömmer om att skola om sig och känner att de har ett annat kall i livet, vågar av olika skäl inte ta steget. Men ett karriärbyte kan ge flera positiva effekter, menar Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
“Arbetsmarknaden är god. Om man är mitt i livet är det fortfarande långt kvar till pensionen. Att arbeta med ett yrke man trivs med är alltid en bra investering”, säger hon till Dagens Nyheter.
Senaste nytt
Vidareutbildning – allt vanligare
Det är aldrig för sent att ta steget och skola om sig.
Sedan pandemin har medelåldern på högskolorna ökat – allt fler väljer att byta bana senare i livet.
Detta mönster tror Carl-Johan Stolt, utredare på CSN, kommer att bli allt vanligare.
“Många kan sannolikt behöva en mer formell vidareutbildning åtminstone en eller två gånger i livet”, säger han.
Så maxar du ekonomin när du ska byta karriär
Tjänstledigt för studier: Om du har varit anställd hos arbetsgivaren det senaste halvåret eller minst tolv månader under de senaste två åren finns ofta möjlighet att vara tjänstledig för studier.
Omställningsstudiestöd: Riktat till personer mellan 27 och 62 år som har arbetat en längre tid. Bidraget utgör 80 procent av lönen upp till 44 veckor. Stödet kan användas för att vidareutbilda sig inom sitt yrkesområde eller för att byta till ett helt nytt yrke.
Deltidsstudier och arbete: Det är även möjligt att ta tjänstledigt för deltidsstudier. Arbetsgivaren kan neka tjänstledigheten, men om utbildningen kan gynna företaget ökar chanserna för att beviljas tjänstledighet.
Extraknäck vid sidan av: Om du är tjänstledig på heltid för studier och vill jobba extra någon annanstans behöver du arbetsgivarens tillstånd. Utan tillstånd riskerar du att bli uppsagd. Om du har CSN-stöd finns det ett fribelopp som begränsar hur mycket du kan tjäna utan att det påverkar ditt studiemedel. Var noga med att meddela CSN om hur mycket du förväntar dig att tjäna under året för att undvika oväntade konsekvenser.
Studiemedel och lån: CSN erbjuder studiemedel för studier vid högskolor, universitet, folkhögskolor och yrkesutbildningar upp till 60 års ålder. Från och med det år du fyller 51 minskar rätten att låna successivt. Studiemedel kan även erhållas för komvux-studier och vissa godkända utbildningar utomlands.
Källa: CSN, Arbetsförmedlingen och Tidningen Vision
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.