Dagens PS

Blev förbannad på jobbet – sökte 15 nya

Blev förbannad på jobbet - sökte 15 nya
Har du någonsin blivit så förbannad på jobbet att du i ren ilska sökt andra jobb? Du är inte ensam. Foto: TT
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 jan. 2023Publicerad: 26 jan. 2023

Rage application, anyone? Jo tack. Termen har blivit viral och nu berättar fler och fler om hur de helt enkelt blivit förbannade på sitt jobb och sökt ett annat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att söka nytt jobb i ren ilska är inget nytt. Frågan är om det är effektivt.

På Tiktok trendar det i vilket fall och unga medarbetare står på kö för att berätta om hur de blivit förbannade på jobbet och lagt en ”rage application” på ett annat jobb.

“Sökte 15 nya”

“Jag blev arg på jobbet och sökte 15 nya jobb”, säger en ung kvinna som CNBC Make it talat med.

Samtidigt säger experter på jobb och arbetsrelationer att fenomenet inte är nytt, även om begreppet är det.

ANNONS

Senaste nytt

Anställda går vidare

“Att söka nya jobb för att du är frustrerad över din lön, chef, kollegor … är urgamla anledningar till att anställda alltid har försökt gå vidare”, säger Amy Zimmerman hos Relay Payments till CNBC.

“Rage application är en mer aggressiv variant av vad frustrerade arbetare istället för  “quiet quitting”, tillägger Zimmerman. “Det är ett mer aktivt sätt att visa sitt missnöje.”

Tar hämnd på chefen

ANNONS

Rage-ansökan är också en “hämndakt” för anställda som inte känner sig uppskattade och är förbisedda, säger Mike Bergen hos Kingsley Gate Partners.

“Det görs i hopp om att du får ett erbjudande som … idealiskt ökar din arbetstillfredsställelse och din totala lycka”, konstaterar han.

Trendar på Tsiktok

Och även om det kan avfärdas som en trend i sociala medier säger Bergen att arbetsgivarna inte bör underskatta den underliggande orsaken till allt detta raseri.

“Det är värt att ta på större allvar”, säger Bergen. “Det är igen hemlighet att de yngre professionella generationerna kräver mer och vill ha ut mer av sitt arbete.”

Oro i grunden

“Jag tror att rageansökan har gett resonans så mycket eftersom det är mycket oro bland medarbetare just nu”, säger karriärcoachen Jenna Greco. “Många människor känner sig undervärderade, saknar stöd och är missnöjda i sina jobb och de letar efter något sätt att fixa det.”

Söker allt som rör sig

Det är dessutom så att många medarbetare haft en gyllene era av förhandlingsmöjligheter och utsikter under pandemiåren och nu inte är beredda att återgå till förhållandena innan pandemin.

ANNONS

Det som särskiljer rageansökan från en vanlig jobbsökning är också frekventa massansökningar till vilket jobb som helst, enligt Greco, även om man uppenbart är okvalificerad för det.

Tänk efter före

Men även uppeldad av ilska finns det anledning att tänka efter.

“Varför försätta dig i en position där du får nej tack från jobb som du inte ens bryr dig om eller kommer ihåg att du sökte?”, säger Jenna Greco. “Det kan ge dig mer frustration på din nuvarande arbetsplats istället för att stärka dig.”

“En röd flagga”

Samtidigt säger experter som CNBC pratat med att personalchefer ser när de är kandidater som söker med ilskan som motor och att det är ”en röd flagga” för dem.

Allra mest när den som söker jobb söker ett antal olika roller inom ett och samma företag, påpekar Vicki Salemi, karriärexpert hos Monster.com.

“Ett tydligt tecken på ilska som ansöker är när kandidater bedriver ett dussintal olika jobb – och jag menar olika – på alla nivåer … på en mängd olika avdelningar och geografiska platser”, konstaterar hon.

Läs även: Är du utbränd? Så här löser du det 

ANNONS

Läs även: Varningen: Teams och Zoom kan göra dig sjuk 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS