Dagens PS

Bevis? Därför ska du inte tillbaka till kontoret 

Återvända till kontoret
Trångt, svettigt och dyrt? (Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Att återvända till kontoret kostar mer än tid och energi – det kostar också pengar. Tänker man efter finns det faktiskt en drös fördelar med att inte återvända till kontoret. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi behöver knappast köra igenom Amazon-spektaklet igen. Värt att nämna är dock att det var startskottet på en return-to-office-följetong där vissa varit emot trenden medan andra varit för. Huruvida någon har mer rätt än den andra är fortfarande oklart. 

Något vi däremot kan säga med säkerhet är att fler och fler nu tar siktet på kontoret.

Mer än hälften

I Stockholm är mer än hälften av tjänstemännen tillbaka på kontoret minst fyra dagar i veckan, rapporterar Stockholms Handelskammare. Det är en tydlig uppgång jämfört med förra året. 

I USA har istället antalet distansjobb halverats, enligt en undersökning från BetterUp

I samma veva lovordar en fjärdedel av USA:s arbetsgivare den fysiska närvaron, där ord som “gemenskap” och “företagskultur” går varma. 

Men för anställda berättar siffrorna en annan historia. BetterUps studie, som gjordes bland 1 400 amerikanska kontorsarbetare, visar att återgången till kontoret skapar frustration, stress och till och med en vilja att säga upp sig. 

Här är ett gäng bevis på att en fullskalig återgång till kontoret faktiskt kan stjälpa snarare än hjälpa. 

ANNONS

Senaste nytt

Det kostar

ANNONS

I USA spenderar den genomsnittliga kontorsarbetaren hela 561 dollar per månad (drygt 6 000 kronor) på utgifter kopplade till bland annat pendling och barn- och husdjurspassning. Det motsvarar en normal månadskostnad för mat för två personer i USA, rapporterar Fortune

I Stockholm uppgår bara pendelkostnaden till 1 020 kronor i månaden. Samma siffra för Göteborg ligger på 835. 

Sämre välbefinnande

Låt oss fortsätta på pendlings-spåret. Ynka 30 minuters pendling kan nämligen kopplas till ökad stress och ilska, medan längre resor kan försämra både hälsa och välmående.

Enligt en studie från Lunds universitet bidrar förseningar, trängsel och bilköer till att stressen går upp. Ju längre du pendlar – desto sämre mår du. 

Läs också: Här är Sveriges mest eftertraktade jobb. Dagens PS

Förlorad flexibilitet

Den här kanske talar för sig själv. Men, när anställda går tillbaka till kontoret förloras en stor del av flexibiliteten. 

Möjligheten att hantera små vardagsärenden – som att ta emot paket eller sätta på en tvättmaskin mellan möten – försvinner, vilket många upplever som en stor källa till tidspress.

ANNONS

Nu vill du kanske gärna börja tala om fuskarbete: “Jag visste väl att distansarbetare sysslade med annat när de jobbar”.

Du har helt rätt.

Men forskning visar också att distansarbete leder till fler totala arbetstimmar för företagen, eftersom gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut. 

Ökat missnöje 

Därtill kan en illa genomförd återgång till kontoret skada både arbetsplatskulturen och relationerna med medarbetarna. 

BetterUps undersökning visar att dåligt kommunicerade mandat om att återgå till kontoret ofta leder till lägre engagemang, minskad produktivitet och högre stress. I värsta fall börjar medarbetarna leta efter nya jobb.

Kollar vi återigen på pendlingen, visar en studie att lång pendlingstid kan påverka attityden till jobbet negativt. Pendlings-stressen har nämligen en tendens att spilla över på hur människor känner sig och presterar både på jobbet och i hemmet. 

Finns det inga fördelar? 

Självklart finns det fördelar med kontorsarbete. Men det är inte vad den här artikeln handlar om. Vill du läsa om kontorets fördelar kan du istället göra det här och här.  

ANNONS

Läs mer: Skärper regler för distansarbete: “Roligare på kontoret”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]