”Den begåvade idioten”, även känd som den ”giftiga rockstjärnan” eller den ”destruktiva hjälten” på jobbet är en stapelvara inom management, och så vanliga att många företag faktiskt valt att upprätta en nolltolerans.
Begåvade idioter - tillgång eller problem?
Mest läst i kategorin
”En personlighetstyp upptar mer uppmärksamhet på arbetsplatsen än någon annan”, skriver The Economist i sin kolumn Bartleby.
Det handlar om den “begåvade idioten”, vars alter egon inkluderar älskvärda karaktärer som den “giftiga rockstjärnan” och den “destruktiva hjälten”. Båda stapelvaror inom managementkulturen och ett självklart inslag på de flesta företag.
”Det här är människorna som krossar både mål- och teamsammanhållning, som får saker gjorda och kommer undan med att bete sig illa”, sammanfattar Bartleby.
Företag som vill stoppa dem
Det är samtidigt beteenden som är så vanliga att många företag vill stoppa dem redan i dörren.
Hit hör Carfax, som tillhandahåller data om fordonshistorik, och förklarar att den här typen av medabetare inte är ”tillåtna”.
Detsamma gäller för Netflix, som menar attderas drömlag inte har plats för ”briljanta jerks”. Baird, ett företag för finansiella tjänster, säger mer explicit att man har en policy för ”inga rövhål”.
Senaste nytt
Fara inom företagskultur
Det sänder ett tydligt budskap till såväl potentiella som befintliga anställda, och återspeglar en verklig fara inom företagskulturer.
Dessutom, påpekar The Economist, existerar sällan den extrema versionen av managementdilemmat, där du som arbetsgivare missar den där oerhört begåvade medarbetaren genom att stoppa den ”begåvade idioten”.
Liten risk att missa nästa Steve Jobs
”Risken att du kanske blir av med nästa Steve Jobs är oändlig liten. Tänk bara på alla töntar du jobbar med.
Om du verkligen tror att de kommer att revolutionera konsumentteknologin, skapa världens mest värdefulla företag, eller låta allmänheten tända ljus för dem när de dör, bör du nog bara gå vidare och göra dem till vd”, skriver The Economist.
Samtidigt finns det skäl att vara orolig över ambitionen att förbjuda dessa så kallade ”jerks”.
Det första är att urvalet blir väldigt subjektivt, det andra att idioter existerar på olika nivåer och grader, och den tredje handlar om konsekvens.
Medelmåttor problemet på de flesta företag
Konsekvensen handlar främst om de andra problemtyper som trängs på de flesta företag.
”Framför allt, vad sägs om poolen av trevliga underpresterande som puttrar älskvärt och ofarligt? Medelmåttighet är det största problemet i många företag, och är som kolmonoxid, något som tyst förgiftar en organisation”, skriver skriver The Economist.
Vill du läsa mer om jobb, karriär och företag ?Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst!
Relaterade artiklar:
Därför tycker vi att ledarrollen är läskig
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.